Útban hazafelé még két 700-as csúcs

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2015-08-22
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-078 - Ágasvár (Mátraszenistván, 789 m ASL); QRA: JN97VW92, 6 pont, HAFF-031
  EM-009 - Óvár (Pásztó, 753 m ASL); QRA: JN97VW70, 6 pont, HAFF-031


Egy nap pihenő közebiktatásával, a kiruccanás utolsó napjára két csúcsot iktattam be. Még a reggeli előtt összerámoltunk, majd azután elhagytuk a szállást. Az utat hazafelé egy kis kitérővel szerveztem meg. Mátraházától északra indultunk Pásztó irányába. Elhaladva a sípark mellett, a kocsit Mátraszentistván központjában parkoltuk le. (A Vidróczki csárda mellett.) Itt tábla is és az országos kék túra jelzése is egyértelműen megadta a kívánt irányt.


Ágasvár csúcsa a település központjától kb. 4 km-re adódott. A k- jelzésen tettük meg az út 2/3-át, majd letértünk a k3 jelzésre. Eddig viszonylag simán, kicsit fel, kicsit lefelé mentünk, szintet se nem nyertünk, se nem vesztettünk. A hét első felének csapadékos időjárása már alig látszott, a vizet rendesen felszívta a hetek alatt kiszáradt talaj, gyakorlatilag sár és csúszkálás nélkül tudtunk haladni az erdőben.
A letérést követően viszont jó kis emelkedő fogadott bennünket. Ilyen sziklákat kellet megmászni, illetve megkerülni. (Már ahol lehetett. Ugyanis jó meredek szakadék húzódott jobbra tőlünk, hi.)
Közel kétórai gyaloglás után értünk fel. Az úton többször is egy-egy irányban jó kilátás adódott. A tetőn sem volt másképp, alapvetően északi irányban volt kilátás a völgy településeire. (A képen középtől balra, a nagyobb település valószínűleg Bátonyterenye.)
A csúcskő pont az út mellett van. Ettől keleti irányba települtem.
Mivel még egy másik csúcs is be volt tervezve, ezért a magammal vitt két akkumulátort is megosztottam. Addig maradtam a hegyen, illetve addig forgalmaztam, ameddig az egyik akkumulátor bírta. Ez 10 W output mellett közel egy órára adódott. A terjedés átlagos volt: 30 és 40 m-en összesen 42 összeköttetést naplóztam, köztük 2 HA és egy S2S állomás.
Bontás után folytattuk az utunkat Ny-DNy-i irányba. (A képen ugyan nem látszik, de lefelé menet nekem az volt az érzésem, hogy ez sokkal durvább, illetve meredekebb út mint a keleti oldali, ahonnan felmentünk.)
A k3 jelzés becsatlakozott a k- jelzésbe, gyakorlatilag az Ágasvári turistaház közvetlen szomszédságában. (A hosszú hétvége miatt, mind a szálló, illetve a büfé nyitva volt.) Egyébként a két k3 (fel-le) jelzés között az út az országos kéken haladva kb. 15-20 percet vesz igénybe. (Viszont nagyobb szintváltozás - emelkedés, csökkenés - nélkül, hi.) Néhány percre megpihentünk a büfé előtt. (Ja! Alkoholmentes sör is volt a választékban.)
Ágasvár és Óvár csúcsa közötti távolság légvonalban csak 1.6 km. De ugyebár a SOTA szabályok szerint közben jelentősen le kellett menni az egyik hegyről, hogy fel lehessen menni a másikra, hi. A turistaház környékén a különböző tájékozódási irányok, útjelzések megfelelő módon ki volta rakva.
A táv közel felét a k+ úton haladva tettük meg, majd áttértünk a zO-ra. Ezen addig mentem, míg a csúccsal kb. egy-vonalba értem, majd onnan toronyiránt - pontosabban cikk-cakkban - fel. (Kerülgetve az Árpádkori földvár maradványait??! - Állítólag.) A "csúcs" egy viszonylag keskeny elnyúló földsáv (földsánc?), rajta a csúcskővel. Ide települtem. Itt a dipól kihúzása egyszerűbb volt, mint Ágasváron, ahol a huzal bele-beleakadt az alacsonyabb faágakba.
Gyakorlatilag pontosan két órával az ágasvári aktiválás után kezdtem itt a forgalmazást. Nem tudom, hogy a terjedés változott-e meg, vagy csak a chaserek aktivitása, de itt bár 3 sávon is dolgoztam, egy óra alatt összesen csak 30 qso-t tudtam összekalapálni: igaz volt benne három S2S. Az aksi még bírta volna, de a "szokásos" 20 m-es dipól (vagy koax?) hiba - néhány hónap elteltével - ismét előjött, hi?! Próbálkoztam a 12 m-rel is: nagatív eredménnyel.


A négy nap során - Lahóca kivételével - mindig leadtam néhány hívást 2 m-en is. Hiába volt a hosszú hétvége, és az OM-ek esetleg otthon tartózkodtak, hívásaimra válasz nem érkezett. Minden elismerésem azoké, akik csak 2 m-en próbálják meg azt a fránya négy darab összeköttetést összehozni az adott csúcs sikeres aktiválása céljából!


Utolsó módosítás: 2015-08-24 22:14

(22 megtekintés)