Teljesítménytúra a Pécs melletti SOTA csúcsokon

Kõvári István, HA2EBA - 2015-08-23
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2EBA


Érintett SOTA csúcsok:
  DD-010 - Fekete-hegy (Villánykövesd, 341 m ASL); QRA: JN95EU89, 1 pont
  DD-013 - Hollófészek (Bakóca, 358 m ASL); QRA: JN86XE93, 1 pont
  DD-007 - Templom-hegy (Mecseknádasd, 472 m ASL); QRA: JN96FF21, 1 pont, HAFF-024


A DD –s körzetből még volt 3 olyan csúcs, ami jövőre már nem lesz a SOTA listán, ezért ezeket beütemeztem a hétvégére. Az előzetes kalkulációm szerint indulástól érkezésig ez összesen 15 órás kiruccanás, innen is ered a beszámoló címe.


Az első célpont a Fekete-hegy nevű -Budapesttől legtávolabbi - SOTA pont volt. A GPS-be a Kisharsány település Petőfi és Pincesor utcák kereszteződését érdemes beállítani. Ezen a ponton a Petőfi utcán érdemes tovább haladni egészen az utca végéig, a szőlő ültetvényekig.Innen tovább haladva egyenesen, a második nagyobb jobb oldali betonúton kell jobbra menni.
Ez valójában olyan betonút, ami láthatóan ívelt, így az esővíz elvezetésére is szolgál. Ezen a teljesen egyenes úton addig érdemes haladni, amíg el nem kanyarodik jobbra, azon a helyen egy tökéletes parkoló hely is található (beton utak által határolt nagyobb terület).
Innen egy szintén betonút vezet tovább, de ebből az útból szándékosan kövek lógnak ki, én csak terepjáróval javaslom az autós továbbhaladást, de inkább gyalogosan.
Ezen az úton végig balra tartva (több elágazás is lesz), egészen addig érdemes haladni, amíg el nem érjük ezt a pontot – jobbra a szőlő kordon és az út is erőteljesen kanyarodik jobbra. Ennél a pontnál kell elővenni a GPS-t és egyenesen a csúcskő fele kell haladni az erdőn keresztül.
Íme pirossal a gyalogosan megtett út.
Az elmaradhatatlan csúcsfotó az 1938-as csúcskővel.
A következő SOTA pont a Hollófészek volt. A GPS-be Alsókövesd települést érdemes beállítani, én Tomás település felöl közelítettem meg. Ennél a táblánál Nagymáté irányában kell haladni, azaz balra.
Ennél az útjelzőnél élesen balra.
Az autót pedig a Nagymáté vadászház/tanya körül lehet hagyni. Innen már csak a hihetetlenül jól kitáblázott kék turistautat kell követni. Nagyon széles, de agyagos út vezet szinte a csúcsig (az aszfaltos útról jobbra letérve).
Íme a megtett út.
És az elmaradhatatlan csúcsfotó.
A mai napra az utolsó csúcs a Templom-hegy volt. A GPS-be a Mecseknádasd települést érdemes beállítani, az autót a kép szerinti parkolóban érdemes hagyni (ez Mecseknádasd – Pécsvárad között található).
A gyalogút a parkolóval szemközti útpatkánál kezdődik, elsőre alig lehet felismerni a bejáratot.
Az út hamar belefut egy kisebb tisztásba, ahol nagyon sok szarvas legelészett…
Gyakorlatilag egy jól járható úton haladva kellett követni a kék turistautat, egészen eddig a pontig, itt letértem balra.
Ezt követőn toronyiránt haladva belefutunk egy lekerített terület ajtójába, ezt jobbra kerülve érdemes toronyiránt haladni.
És az elmaradhatatlan fotó az 1962-es csúcskővel.
Ez pedig a megtett út.


Budapestről indulva sikeresen lehet aktiválni egy nap alatt mind a 3 csúcsot, nekem sajnos az RH antenna problémám miatt sokáig tartott az aktiválás, mivel főleg 2 métert kellett használnom.


Utolsó módosítás: 2015-08-31 01:14

(44 megtekintés)