Csúcstámadás Buják felől

Kõvári István, HA2EBA - 2015-08-22
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2EBA


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-054 - Sas-bérc (Szanda, 470 m ASL); QRA: JN97RV89, 1 pont


Üdülésből hazafelé tartva meggyőztem családomat, hogy a passzív pihenés után milyen jó lenne egy kis aktív pihenés :) így meglátogattuk a Sas-bércet, aminek utólag mindenki nagyon örült. A GPS -be Buják település Béke utcáját érdemes beállítani, gyakorlatilag ez a utca visz a kilátó felé, ezt kell követni.


Ez az út Honvédségi és Erdészeti magánút, de a 3. bekezdés alapján hétvégén a megadott időszakban használható. A táblán leírtakat mindenki vegye figyelembe az aktiválás tervezésekor...
Több helyen is ki van táblázva a kilátó, gyakorlatilag kettő nagyobb elágazás van csak az aszfaltos úton, mindig balra kell továbbmenni. Mi a második elágazásnál tettük le az autót, mivel kirándulni is szerettünk volna, nem csak csúcsot aktiválni.
A Sas-bérci kilátót elérve teljesen meglepő módon nem a kilátó felé hanem pont ellenkezőleg kell sétálni, ahol egy földutat lehet jobbra kanyarodva követni. A földútról az utolsó 300 méternél le kell térni balra toronyiránt, ennél a letérési pontnál lesz egy kb. 1x1 méteres tégla objektum, ott balra toronyiránt.
Az elmaradhatatlan csúcsfotó
És a megtett út.
Szinte be is fejezhetném a beszámolót, de.... a kilátót mindenki nézze meg, fantasztikus... gyakorlatilag egy toronyépület, aminek a teteje látogatható...


A kilátó fantasztikus volt (csak hétvégén van nyitva!), a környezete is nagyon szép és padokkal ellátott szalonnázó hely is ki van alakítva. Egy idézet a kilátó múltjából (azso.net): "A kilátó eredetileg vadászlak volt, alul lakott a gondnok/erdész a családjával, felül lakott a birtokos, amikor idelátogatott vadászni. 1930 körül egy új vadászkastélyba jártak vadászni, majd el is adták a birtokot, az új tulajdonos pedig nem foglalkozott a toronnyal. Az itt lakó vadászcsalád 1950 környékén hagyta el végleg. Rendkívül romos volt, végül 2001-ben a HM Erdőgazdálkodási ZRt. építette újjá egy turisztikai projekt részeként nagyon dicséretes módon."


Utolsó módosítás: 2015-08-31 01:53

(21 megtekintés)