Aktiválás a Szlovén határ mellett

Kõvári István, HA2EBA - 2015-10-03
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2EBA


Érintett SOTA csúcsok:
  ND-016 - Nagy-Tenke (Lendvadedes, 332 m ASL); QRA: JN86GN05, 1 pont
  ND-018 - Béci-hegy (Zajk, 321 m ASL); QRA: JN86IL63, 1 pont
  DD-015 - Bánom-hegy (Balatonlelle, 302 m ASL); QRA: JN86UR53, 1 pont


Már 3 hete nem voltam aktiválni, így nem tudtam nyugton maradni ... úgy alakítottam a családi programokat, hogy lett egy szabad napom. Már régóta szerettem volna a Szlovén határ menti még elmaradt és jövőre megszűnő csúcsokat aktiválni, de nem voltam biztos abban, hogy a jelenlegi menekülthullám miatt ez jó ötlet-e ... végül is jól döntöttem, nyugalom volt a határ mentén.


Az első csúcs a Nagy Tenke volt, én az M7 - Lenti - Rédics útvonalat választottam. Rédicsen belül a Lendvakecskési úton haladtam. Szinte végig aszfaltos úton lehet haladni. Én korábban letettem az autót, hogy legyen túrázás is az aktiválás során. Ennél a pontnál kell letérni egy földútra.
A séta közben nagyon sok elhagyott, lakatlan házat lehet látni, sajnos.
Íme a csúcsfotó a csúcskővel és az elégedetlenek által megjelölt ajtójú toronnyal.
A következő csúcs a Béci hegy volt. Ide Letenye település Kárpáti utcáján keresztül vezetett az út. Ennek az útnak a vége nagyon rossz minőségű volt, ezzel érdemes tisztába lenni.
Még mielőtt élesen elkanyarodna az út jobbra, érdemes lettenni az autót ennél a pincék között lévő füves területen. Innen kb 700 m gyaloglással lehet elérni a csúcskőhöz.
Íme a csúcsfotó. Vicces volt, hogy sehol nem találkoztam senkivel, viszont pont a csúcskő mögötti pince gazdája ott volt és az antennaállítás elkészültekor elkezdte nyírni a gazt motoros fűkaszával :)
Mivel korán kezdtem az aktiválást, ezért a hazaúton még időben belefért az M7-es mellet lévő Bánom hegy aktiválása. Én Látrány település Széchenyi és Jókai kereszteződéséből induló útját választottam.
Ez az út először aszfaltos majd egy idő után nagyon jó minőségű betonúttá majd földúttá alakult. Ezt csak abszolút száraz időszakban javaslom, eső után szerintem autóval nem lehet közlekedni rajta.
A földút a szőlőültetvény mellett fut, nem lehet eltéveszteni. ha ezt az utat követjük, akkor ez pont belefut a sárga túrista útba, ami pontosan a csúcskőig visz
És íme az elmaradhatatlan trófea, a csúcskő. Sajnos ki volt döntve, de pont a SOTA adatbázis szerinti pozícióba van, és könnyen felismerhető.
Ez pedig a megtett útvonal, a zöld jelzi az autós, a piros (1.7 Km) pedig a gyalogos szakaszt.


Nagyon jó volt ismét SOTA -zni, gyönyörű volt az idő, már készítem a tervet a következő csúcsokra. Szerintem az előkészítés nagyon fontos, csak így lehet egy napon több csúcsot aktiválni úgy, hogy közben kapkodás nélkül még kirándulni is lehessen.


Utolsó módosítás: 2015-10-08 00:36

(47 megtekintés)