Második nap két csúccsal

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2015-10-28
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-067 - Közép-hegy (Cserhátszentiván, 413 m ASL); QRA: JN97SW91, 1 pont, HAFF-023
  EM-070 - Magas-hegy (Ecseg, 392 m ASL); QRA: JN97SV89, 1 pont, HAFF-023


E napra olyan csúcsokat választottam, amelyek még nem sokszor voltak aktiválva. Hogy ezek miért nem tartoznak a kedvenc útvonalak közé, arra felfelé menet - kínlódva - jöttem rá. Először azon gondolkoztam, hogy a Magas-hegyre egyenest a szállóból indulok neki. Légvonalban 4 km-t mutatott a GPS. Végül csak átmentem Ecsegre. Innen "csak" 2,8 km-re adódott a csúcs (légvonalban). De ehhez 25 km-t kellett autóznom. A kocsit a falu szélén parkoltam le.


A kis patakot "jobb kézre" vettem. Így indultam meg a két hegy irányába. Menet közben nézegettem a két csúcs irányát és távolságát a GPS-en, majd azt a Közép-hegyen "felejtettem". A dombos mezei úton hasonlóan agyagos, ragacsos út fogadott, mint az előző napon. Elérve a hegy lábához egy erdészeti úton mentem be az erdőbe.
Ez később leszűkült egy csapásra, majd - ahogy jónéhány évvel ezelőtt HA2VR, Gyula is írta - egyszercsak ez is elfogyott a kinőtt aljnövényzet, illetve a kidőlt fák miatt. Ott álltam a céltól 4-500 m-re (légvonalban), út sehol, előttem lenn 7-8 m mélyen a horhosban, csordogált a patak. Mivel út nem volt, így "átjárót" sem kerestem, hanem vizet kereső vadak nyomán leereszkedtem a vízhez, átlépdeltem a kiálló köveken, majd nagy nehezen visszamásztam a túlparton. (Gyula 8 évvel ezelőtti leírásában szereplő szagokat nem éreztem, sőt a patak vize elég tisztának látszott.) Nincs kép
Út itt sem volt, így toronyiránt próbáltam tartani fölfelé, de a viszonylag meredek hegyoldal miatt leginkább cikk-cakkban tudtam haladni. Időnként a fák között kilátva, így nézett ki a szemben lévő, Magas-hegy.
A csúcs alatt már többször is ilyen "kőtenger"-en keresztül kellett átevickélnem.
A betervezett 1, maximum 1,5 órai gyaloglás helyett, kemény két-órai kínlódással jutottam fel a Közép-hegyre. Jóval később a betervezettnél, majdnem délre. Fölérve a tetőre csúcskő nem, de jónéhány asztalnak is megfelelő kőtömb fogadott. E köré települtem.
Nem tudom, hogy a déli óráknak - ebédidő - volt köszönhető, vagy csak a terjedés volt gyengébb mint az előző nap, de mindhárom - 7-10-14 MHz - sávon csak 10-15 összeköttetést létesítettem. Mivel még a másik hegyet is akartam aktiválni, így egyórai morzézés után, összesen 41 qso-val - közte 2 S2S-sel - a logban, bontottam és megindultam "visszafelé".
A patakon ismét - hasonló módon - átgázolva, utat nem találva, de ilyen, viszonylag könnyen járható horhosokban jutottam fel a tetőre. A két csúcs közötti távolság légvonalban csak 1,1 km volt. Ezen távolság megtétele nekem a szintkülönbség, és a nem létező utak miatt egy bő órát vett igénybe.
A tetőn egy kis tisztás fogadott. Két betonkaróval. Az egyik tövében ott pihent a csúcskő. Kilátás nem igazán volt. Egyik irányban lehetett látni a szomszédos hegyvonulatot.
A déli órákhoz képest a terjedés sokkal jobb volt. 50' alatt 7 MHz-en 62 összeköttetést nyugtáztam, hozzáadva még a 10 MHz-en történő rádiózást, összesen 74 qso-t könyveltem el, köztük 2 S2S és 4 HA hívójelet.
Mivel visszaálltunk a téli időszámításra, a nap sem sütött és út sem volt, itt a 14 MHz-en már nem próbálkoztam, hanem bontottam és megindultam lefelé, a falu irányába. Lejutva a hegy / erdő alsó harmadába, egyszercsak becsatlakoztam a - felfelé is használt - erdészeti útba. Innen már nem volt gond a visszatéréssel. Nincs kép


Az előző napi szép napsütéshez és a 14 fokhoz képest, a reggeli 4 fok után egész nap hűvös, felhős idő volt, maximum 9-10 fokkal. Visszatérve a szállodába újból egy kis szauna, majd vacsora. Így ez a nap is, benne az aktiválással, kipipálva.


Utolsó módosítás: 2015-10-31 07:45

(22 megtekintés)