Végre eljutottam az Éles-hátra

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2015-11-15
Ajánlott turistatérkép: 26. Szekszárdi dombság térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  DD-017 - Éles-hát (Szekszárd, 286 m ASL); QRA: JN96HI72, 1 pont


Már régóta terveztem Mecsek környéki hegyek-dombok bejárását, de valahogy a telefonos vagy internetes "ügyintézők" nem igazán "ajánlanak" Pécs környékén szálláslehetőséget. Most viszont befutott egy - ha nem is pécsi, de harkányi lehetőség. Így a szokásos novemberi családi kirándulást (pihenést?) ide szerveztem.


Útban Harkányba, most már nem mentem el Szekszárd mellett, hanem letértem az autópályáról és bementem a városba. Autóval felmentem egész a Kápolna-térig (buszfordulóig). Itt nemcsak egy játszótér volt kialakítva a gyerekeknek, hanem egy min. 10 kocsi számára kulturált parkolóhely is. Így itt leparkoltam.
A kápolna ugyan zárva volt, de fölötte van egy kálvária domb. Nézegetve az egyes stációk donátorait, egyszer csak a 3 kereszt mellett megjelent egy szürke, jámbor ló. A kikötő madzagját elszakította és elcsámborgott.
A Kápolna-tér végében van egy forrás. Itt feltankoltam a jóízű, de hideg vizből, majd megindultam a z- betonúton fölfelé. (Mivel a tér másik oldalán voltam, így a Dél-Dunántúli k- jelzést nem vettem észre.)
Vagy 1 km gyaloglás után felértem a dombhátra és csak 200 m-rel kerültem közelebb a célhoz. Tehát, ez az irány nem jó. Szerencsére a szőlőstelkek (borpincék) között vezetett egy murvás út, amely jó irányba vitt. Sőt, ez az út bele is csatlakozott a keresett k- útba. Ezen aztán volt forgalom. Jónéhány kerékpáros, gyalogos, sőt még futó is elhúzott mellettünk. Vasárnap volt. (Gondolom hétköznap csaknem ilyen forgalmas az út.)
Az k- jelzésen haladva, már messziről feltűnt egy fa kilátó. Ez a Bati-kereszt kilátó. Nem olyan régen adhatták át. Egészen újszerű állapotban van. Nevét a keresztről kapta, amely mellett elmegy a k- jelzésű út, így nekünk is el kellett haladnunk. Nagyon kulturált módon kialakították a kilátó környékét is: kocsiknak parkoló - igen, idáig autóval fel lehet jönni - (bár nem tudom honnan. Az biztos, hogy a kocsik a másik irányból érkeztek.) Részben fedett asztalokkal, padokkal, tűzrakóhellyel ...
... és volt ott egy tradicionális csúcskő is. De ez nem a "mi", úgyértem SOTA-s csúcskövünk. Pedig a két kő között nincs több, mint 300 m távolság, hi. Szintben meg talán 3-4 m.
A kilátó felső szintjéről - amely, így már magasabban volt, mint az Éles-háti SOTA csúcs - így nezett ki a dombtető. Középen a szőlősorok között, lekerített és lezárt területen ott van valahol az "igazi" SOTA-csúcs.
A kereszt mellett elhaladva, továbbmentem vagy 2-300 m-t és egy egyik lezárt kapu melletti tisztáson felállítottam a qth-mat. (Nem volt olyan kényelmes, mintha a kilátó mellett valamelyik padon települtem volna, hi. A csúcskő valahol ott van a szőlősorok között. ld.: Pista, HA2EBA, 2013-as beszámolóját.)
Szerencsére az OK_OM verseny a végéhez közeledett, így nem nagyon zavart a rádiózásban. Ennek, illetve a vasárnap (hétvége) ellenére nem volt nagy pile-up. Bő egyórai rádiózás eredménye: 55 qso 3 sávon. (Bár 20 m-en csak 3 qso sikeredett.) Köztük volt 2 S2S és - csak - 3 HA hívójel (TNX!).
Bontás után visszafelé már végig a Dél-Dunántúli - Rockenbauer Pál - kék túra útvonalán jöttem le. Eléggé lábtörő köves-betonos úton. Az út természetesen lehozott a Kápolna-térig, csak épp a másik oldalra. A k- és a z- jelzés között volt vagy 30-40 m.
Az út mellett több helyen is volt szedres, de ez az őszi, novemberi szeder, bár olyan színű mint a nyár-végi, augusztus-szeptemberi, de az íze egyáltalán nem jó, hi. A képen látható furcsa gyomnövény és a "termése". (Ilyet még nem láttam, de nagyon jellegzetes.) A tok elszáradása és kinyílása után a magok - a kutyatejhez hasonlóan, bár jóval nagyobb - ejtőernyő-szerűen repülnek tova.


Az aktiválás után még párommal bejártuk Szekszárd központját, megnéztük nevezetességeit. (Enni, ebédelni nem tudtunk: vasárnap délután minden étterem, bisztro be volt zárva.) Így folytattuk utunkat Harkányba, ahol jó meleg szauna és gyógyvíz várt bennünket.


Utolsó módosítás: 2015-11-19 20:29

(22 megtekintés)