A heti ráadás a Bükkben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2016-04-03
Ajánlott turistatérkép: 29. Bükk térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-082 - Kelemen széke (Istállóskő, 704 m ASL); QRA: KN08EB75, 6 pont, HAFF-002


A hét közepi Cserháti aktiválást - mintegy zárásként - megfejeltem egy kisebb bükki túrázással. A héten alaposan kipróbáltam a YouKits gyártmányú QRP trx-et. Kaptam is szép riportokat, hi. Nem volt ritka a 4-es, illetve az az alatti S érték, hi. De azért a 40-50 qso csak összejött mindig. Igaz kb. dupla annyi idő alatt, (mint 10 W-tal), hi.


A bélapátfalvi horgásztó, illetve "szabadidő park" mellett parkoltam le. Itt volt egy makett, bemutatva a környező hegyeket. (Középtől balra fentebb volt a cél: a Kelemen-széke.) A többiek által bejáratott utat választottam én is a felmenethez. A teret, illetve a sorompót elhagyva, bementem az erdőbe. A bükki k-, p- és kék kerékpáros úton haladtam, az elején még aszfaltos úton, amelynek minősége a távolság növekedésével csökkent, majd átment földes útba. Az emelkedő haladtával ez is egyre rosszabb lett. Kíváncsi lettem volna rá, hogy a kerékpárosok hogyan haladnak azon, hi.
Több helyen is - a héten is számos helyen tapasztalt, jó állapotú - turistajelzés, tábla segítette a haladást.
A táv első felében kényelmes tempóban lehetett haladni, majd kb. a közepétől meredekebb lett, jó néhány száz méter kapaszkodóval. A katonasírok mellett öt út is összefutott, de tábla egyértelműen jelezte, hogy merre kell menni. Az utolsó 250 m - a tető - már megint csak lankás volt. A csúcskő szétdúrva, de a helyén volt. Párommal kényelmes (lassú, hi) tempóban haladva mintegy 1,5 óra alatt értünk fel.
A csúcsról DK-i irányba kicsit nyitottabbnak tűnt, arra húztam ki a 3-sávos dipólt.
Az a bizonyos YouKits telepítve, a leginkább szokásos helyzetben, a földön kialakított QTH-n.
Több mint 2,5-órás rádiózás, CQ-zás során 59 összeköttetés nyugtáztam a 3 sávon, köztük egy S2S és 2 HA állomás. Nagy előnyét nem tapasztaltam, hogy ez a csúcs egyben HAFF is.


Bontás után a katonasíroktól más úton, a p+ jelzésen jöttünk le a hegyről. Ez mintha egyenletesebb lett volna és lent becsatlakozott az aszfaltos k-, p-, kerékpáros útba. Így egy nagyobbacska kört tettünk meg, nem kellett kétszer is ugyanazon az úton haladni. A horgásztó mellett van a "Szomjas csuka" vendéglő, ahová párommal beültünk egy halászlére és egy harcsapaprikásra. Mivel kocsival voltunk, így kicsit szomjas maradtam, (a hal úszni akart - de nem vízben), melyet aztán a szálláson pótoltam egy kis egri borral.


Utolsó módosítás: 2016-04-05 07:49

(33 megtekintés)