Cserhát lankáin

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2016-03-29
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-112 - Kakukk-hegy (Márkháza, 455 m ASL); QRA: JN98UA95, 1 pont
  EM-072 - Kása-hegy (Karancslapujtő, 364 m ASL); QRA: JN98UD72, 1 pont


Volt három szabad napom, és az időjárás is jónak ígérkezett, ezért elhatároztam, hogy megcsinálok egy sorozat-aktiválást. Mivel az általam még nem aktivált csúcsok távolabb helyezkednek el a Budapesttől (lakásomtól), így napi két csúcs aktiválása mellett döntöttem. Ehhez viszont kellett keresni valami helyi - olcsó - szállást is. (ez végül is Salgótarjánban lett.)


Viszonylag korán indultam, így még a reggeli csúcsforgalom előtt átjutottam a fővároson. Márházáig meg sem álltam. Ott a helyi kis templom előtt parkoltam le. Innen már csak egy pár ház volt a falu széle. A templomtól a célig a távolság légvonalban 1,7 km-re adódott, a valóságban olyan 2,5 km-t gyalogolhattam, melyet kényelmes tempóban mintegy 3/4 óra alatt tettem meg.
A faluból kiérve, az egyetlen jó irányba vezető út az "M" jelzésű, Mária út volt. Alig haladtam pár száz métert, ahol is egy ilyen Tájvédelmi körzetet jelentő táblára bukkantam. Mivel a Kakukk-hegy nincs benne a HAFF-körzetekben, így arra gondoltam, hogy a tábla biztosan az előttem lévő - megmászandó - kisebb dombra vonatkozik, a Kakukk-hegy pedig ezen túl, egy másik - nem túl magas domb volt.
A domb után nem sokkal, kb. az út felénél, elhagyva a Mária utat egy mezőgazdasági úton haladtam. Majd ezt is elhagyva, ilyen lankás legelőn, toronyiránt folytattam az utamat a távolban lévő cél felé, a facsoport irányába. (Mint látszik is, itt nem volt már jelentős emelkedő.) Utólag kiderült, jobb lett volna az úton maradni, igaz, az egy kicsit hosszabb lett volna, de elkerülte a nem látható horhost. Így viszont ha enm akartam megkerülni, akkor azt le kellett küzdeni a meredek oldalakkal, szúrós bozótokkal egyetemben. Szerencsére víz nem folyt benne, hi. Visszafelé már az úton jöttem, hi.)
A mezőn valóáthaladáskor jó kilátás nyílt minden irányban. Keletre a Mátra vonulata látszik.
Viszont beérve az erdőbe és elérve a csúcsot, ott már nem volt kilátás. A csúcskő rendben a helyén volt, a gerincen hosszanti irányba adódott a lehetőség a 3-sávos dipól kihúzásához.
A qth-mat is oda rendeztem be. Nem ülve, hanem végig állva rádióztam. A kis teljesítmény miatt jó másfél órát ácsorogtam, a végére éreztem is a hátamat, hi. Ennek ellenére is csak 39 összeköttetést naplóztam.
Visszatérve a kocsihoz, bementem Salgótarjánba, ahol az út mellett találtam egy megfelelő szállást, étkezési lehetőséggel. Jól megebédeltem, majd a dálutáni aktiváláshoz átmentem a 6-8 km-re lévő Karancsaljára.
A falu szélén, egy zsákutcában parkolta le. Innen jól járható erdei út vezetett fel. A sűrű növényzet miatt nem sokszor volt kilátás, de azért lehetett egy-egy pillantást vetni északi irányba - a másnapi célhoz - a Karancsra (középen). Tőle jobbra, a két hegy között pedig a messzeségben a Somoskő vára.
Lenn a völgyben a fák között egy rendezettnek tűnő kis falu, Karancslapujtő látható templomával.
Felérve a csúcskő kissé viseltes állapotban ott volt az út mellett. Az út adta a lehetőséget az antenna telepítéséhez.
A kis teljesítmény, a terjedés, illetve a chaserek aktivitása még siralmasabb eredményt hozott, mint délelőtt: a 3 sávon (40/30/20m) összesen 28 qso-t naplóztam másfél óra alatt. Általánosság tapasztalatom, hogy 14 MHz-en ilyen kis teljesítménnyel rádiózva (3W), a CQ-zásokra csak a QRP-s állomások válaszolnak. (Úgy tűnik nekik van jó antennájuk, és fülük, hi.)


Úgy látszik a Cserhát dombjai valahogy nem tartoznak az aktivátorok kedvencei közé: Ezen csúcsok csak egyszer, illetve kétszer szerepelnek a beszámolókban, azok is 2010-re, illetve az előttre vonatkoznak.


Utolsó módosítás: 2016-04-09 09:28

(14 megtekintés)