Nem nagyon Nagy-hegy

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2016-04-26
Ajánlott turistatérkép: 22. Zempléni hegység Észak térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-035 - Nagy-hegy (Pányok, 541 m ASL); QRA: KN08QM24, 2 pont


Mielőtt még a - hazai - SOTA-szabályok meg nem változnak, gyorsan beterveztem egy sorozat aktiválást. Ehhez a helyszínt a fővárostól legmesszebb lévő Zempléni-hegység ÉK-i térségét választottam. Szállást Pusztafaluban, egy közel 100 lelkes kis (zsák)faluban találtam (olcsón). Eredetileg Pányokról terveztem a Nagy-hegy becserkészését, de a GPS által mutatott irány és távolság - légvonalban 2,8 km - miatt Abaújvár határában parkoltam le.


Ilyen mezőgazdasági úton haladtam a hegy irányába. (Szemben a dombtetőn a cél: a Posta és az Antenna Hungária antennatornyaival.) A táv több, mint a felét ilyen, enyhén emelkedő úton tettem meg. Ezt követően értem el a hegy lábához és mentem be az erdőbe. Bár nem volt turista jelzés jól lehetett haladni az erdészeti úton, keresztezve a z+ turista utat. Innentől toronyiránt mentem fel. Szerencsére viszonylag ritka volt az erdő és az aljnövényzet sem volt jelentős.
Kb. egy órába telt amíg felértem, gyakorlatilag csak az utolsó 200 m volt meredek. A tetőn egy kis tisztás, rajta a két cég egy-egy épületével és az antennatornyokkal.
A torony előtt ott árválkodott a csúcskő. Mint ahogy a képen is látszik, a környező fáktól semmilyen irányban nincs kilátás a csúcsról. A tisztás szépen adta a lehetőséget az antenna telepítésére. Viszont bekapcsolva a készüléket iszonyú nagy - 59 + 40 dB - zajt hallottam. Az adók, hőtő- és egyéb elektromos berendezések igazi zajgenerátorként működtek.
Ez meg is látszott az aktiváláson. Bő egy óra alatt alig tudtam összeszedni 36 összeköttetést a szokásos három sávon. Még az általában kiválóan hallható, aktív chaserek hívójelét is alig tudtam levenni. Sorozatban ilyen rossz riportokat tán még soha nem is adtam, hi.
Nincs képMivel a szállásig még volt vagy 20-25 km és nem akartam túl későn érkezni, ezért bontottam. Visszafelé déli irányban, a "céges" úton indultam el, de ez rossz irányba kanyarodott. Módosítva az irányt, sikeresen belementem egy "dzsungelba" és - ha el nem is tévedtem - sokkal rosszabb körülmények között és időben hosszabb távon érkeztem ki az erdőből. (Bár csak kb. 200 m-rel arrébb a kiindulási ponttól, hi. Így utólag, jobb lett volna maradni az eredeti tervemnél, a Pányokról történő indulásnál, hi.)


Beszállva a kocsiba már erősen sötétedett. Így az őzek és a szarvasok is bátrabban kimerészkedtek a kocsiútra, sokszor csak az utolsó pillanatban láttam őket átszaladni az úton. Szerencsésebb esetben már messzebbről kiszúrhattam őket a halvány-zöldesen "világító" szemük miatt.


Utolsó módosítás: 2016-05-01 09:36

(13 megtekintés)