Mikóháza mellett a Zemplénben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2016-04-28
Ajánlott turistatérkép: 22. Zempléni hegység Észak térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-093 - Nagy-Hallgató (Sátoraljaújhely, 542 m ASL); QRA: KN08SK72, 2 pont
  EM-029 - Fekete-hegy (Mikóháza, 577 m ASL); QRA: KN08SK75, 2 pont


A mai napra - véletlenül (?) - két olyan hegyet sikerült kiválasztanom, amelyek bár voltak egyszer-kétszer aktiválva, de beszámolókban nem szerepeltek. (Hasonlóan a két nappal ezelőtti HA/EM-035 csúcshoz.)


A szállásról autóval mintegy 15 km-re lévő Mikóházára gurultam át. A falu első harmadában egy "PINCESOR" jelzésű tábla mellett ráakadtam a keresett p- jelzésre. Jobbra fordulva, nem egész 1 km-re volt egy - EU-s pénzből - nemrég kialakított parkoló. Itt leálltam, majd a pincesor - és a "Pálinkaház" - mellett megindultam a jelzésen déli irányba, be az erdőbe, fel a hegyre.
Mivel az éjszakai órákban jó kis zivatar vonult át a környéken, ezért minden vizes volt és a szalamanderek is előbújtak fészkükből. (Röpke egy óra alatt 10 szalamander keresztezte az utamat. Ennyit még életemben nem láttam egyszerre szabadon.
Az p- jelzésű út jól ellátott tájékoztató táblákkal, ezen néhány km-en volt 3 kialakított fedett pihenő és sütőhely a turisták számára. Kb. 3 km után ennél a pihenőnél kell nyugatra fordulni a Fekete-hegyre. De még reggel volt, így haladtam tovább a p- jelzésen déli irányba a Nagy-Hallgató irányába.
Visszanézve: a Fekete-hegy, a délutáni SOTA program helye.
És itt a tervezett cél: a Nagy-Hallgató. (Érdekes, ezzel a névvel az EM körzetben három hegy is található.) A hegyre nem vezet semmilyen út, elhagyva a p- jelzést az erdészeti út is megszűnt, és kb 100 m szélességben egy dzsungelen kellett átvergődnöm. (Még szerencse, hogy tavasz eleje volt és az új hajtások még kicsik és gyengék voltak, hi.
Ezt követően toronyiránt mentem fel viszonylag ritkás erdőben, viszont mennél magasabbra jutottam annál több volt a kő. A szabvány geodéziai csúcskő helyett csak ezt találtam. Elég kis terület, zéró kilátással. Az előző napi Őr-hegyhez hasonlóan, itt sem lehetett a dipólt kihúzni, viszont jóval kevésbé volt gazzal benőve. (Vertikálra jó.)
Így aztán innen kicsit lejjebb egy nyeregben települtem. (A háttérben a csúcs.) Nem volt nagy aktivitás a sávban: közel másfél óra alatt két sávon mindössze 40 qso-t naplóztam. (Egy GMA) Bontás után valahogy vissza kellett keverednem a p-jelzésű útra. Visszatalálni kissé nehezebben ment, mint odafelé. De végül sikerült!
Kb. 1 km-t menten vissza a fent leírt pihenőig és útkereszteződésig, majd Ny-i irányban rátértem a p3, csúcsra vezető útra. A jelzés nem most volt festve, alig lehetett észrevenni, de eltévedni nem lehet: csak maradni kellett az úton és menni felfelé. Egyre meredekebben, hi. Az elágazástól kb. 500 m-t. Még Mikóházán képpel fel voltak tüntetve a helyi látványosságok, köztük a fekete-hegyi új kilátó. Hát itt én csak a régi kilátó elkorhadt maradványait láttam.
Kerestem jobbra-balra, de nem láttam a fákon kívül mást. Végül kiderült, hogy én a GPS szerint a csúcsra mentem viszonylag egyenest, és nem vettem észre, hogy a p3 út jobbra elkanyarodva vitt fel. A kilátó olyan 80-100 m-rel van keletebbre a csúcstól, magasságban jó ha 2 m-rel alacsonyabb.
Viszont innen keletre, kb. 180 fokban ragyogó kilátás volt. Az éjszakai esőnek köszönhetően a kilátás még jobb is volt, mint a korábbi napokban.
A kilátó előtt egy kis tisztás van, bőséges helyet biztosítva a dipól antenna telepítéséhez. (A csúcskő innen előre, balra van.)
A kilátó melletti padon rendeztem be a qth-mat. A terjedés, vagy inkább az aktivitás valamivel jobb volt, mint délelőtt: ugyancsak másfél óra alatt 48 összeköttetést csináltam két sávon, köztük egy HA állomást.


A mai két csúcs közötti távolság légvonalban alig több, mint 1 km. Innen Mikóháza légvonalban 3 km. (Gyakorlatilag min. 4 km.) Bontás után a már ismert úton - p3, p- jelzés -, majd a pincesor után a parkolóban várt a kocsi. Az előző naphoz képes jóval kevesebbet kellett gyalogolnom (nem is említve a szintkülönbséget, hi), de szerintem így is megvolt a mai 12 km-em.


Utolsó módosítás: 2016-05-03 20:17

(21 megtekintés)