Salgótarján 2 pontosai

Ludvig Ottó, HA5OT - 2016-05-22
Ajánlott turistatérkép: 11. Karancs térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5OT


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-028 - Somlyó (Salgótarján, 584 m ASL); QRA: JN98WB18, 2 pont
  EM-034 - Pécs-kő (Salgótarján, 542 m ASL); QRA: JN98WC04, 2 pont


Miután korábbi aktiválásaim során meglátogattam a nagyobb pontértékű környékbeli csúcsokat, ezen a hétvégén két 2 pontos került sorra. Autóval a TESCO-nál Somlóbánya irányába kanyarodva, majd egy meglehetősen rossz minőségű aszfaltúton haladva, a Vájár út végén a buszfordulónál lehet leparkolni. A környék amolyan hétvégi házas, biztonságosnak ítéltem.


Mindenfelé szépen karbantartott útjelzők, és tájékoztató táblák informálják a túrázót. A buszfordulótól Somlyó és Pécs-kő irányába is el lehet indulni.
A Somlyó kicsit messzebb van a kiindulási ponttól, ezért elsőnek ezt választottam. A Piros + jelzésen indultam, amely helyenként egy kicsit benőtt, de végig jól járható, és nem túl megerőltető.
A csúcskő.
És egy másik kő mesterségünk címerével.
A csúcson nincs túl sok hely, úgyhogy vertikális antennákkal próbálkoztam. 6m-re, 10m-re és 2m-re volt nálam J-pole, azokkal csipegettem össze a szükséges számú összeköttetést.
Lefelé a Piros jelzésen jöttem, ami csak az elején nagyon meredek, utána viszont egy kellemes erdészeti útban folytatódik. Több ponton is sorompóval van lezárva ez az út, úgyhogy gépjármű forgalom nincs rajta.
Miután visszaértem a buszfordulóhoz, a sárga jelzésen a Pécs-kő felé vettem az irányt. Ez az út, az utolsó 100m-t leszámítva egy könnyű kis séta.
Végig tájékoztató táblák informálják a kirándulókat a csúccsal kapcsolatos érdekességekről.
Az utolsó 100m-en lehet sárga és piros jelzés közül választani. Én a sárgát választottam.
De a végén nincs különbség, a meredek sziklát senki sem ússza meg.
De az csak pár méter, és már látszik is a csúcs, meg a köve.
Meg az aktivátor zsákja, és a kényelmi felszerelés.
A csúcs zsebkendőnyi...
...de a kilátás lélegzetelállító.
Viszont egy hosszú dipól kihúzása szinte lehetetlen vállalkozás. Szerencsére 10m-en még volt egy morzsányi terjedés, és 2m-en is egész sokan jelentkeztek a hívásra, úgyhogy viszonylag könnyen összejött az aktiválás.


Rádiós szempontból kíván némi leleményességet a két csúcs aktiválása, ugyanakkor a megközelítésük nem túl megerőltető, és a Pécs-kőről a kilátás minden fáradalmat megér, csak ajánlani tudom!


Utolsó módosítás: 2016-05-23 10:42

(19 megtekintés)