Börzsöny munka után

Ludvig Ottó, HA5OT - 2015-08-28
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5OT


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-020 - Tar Péter-hegy (Kóspallag, 530 m ASL); QRA: JN97LV50, 2 pont, HAFF-004
  KM-033 - Csák-hegy (Márianosztra, 378 m ASL); QRA: JN97KU35, 1 pont


Az előzményekhez tartozik, hogy a Csák-hegyet egy héttel korábban már megpróbáltam aktiválni, de gondjaim voltak az antennával, úgyhogy sikertelen volt a támadás. Mivel nagyjából tudtam, hogy mekkora erőfeszítés feljutni, úgy gondoltam, hogy egy korai munkahelyi fájront után a beszámoló tárgyát képező két csúcs simán belefér a napba.


Indulás előtt mindig alaposan áttanulmányozom a többi beszámolót, és a Tar Péter-hegy valahogy nem tűnt túlzottan vonzó célpontnak. Mivel a környékbeli csúcsok elfogytak, nem finnyáskodhattam tovább. Gépjárművemet a Királyrétet Kóspallaggal összekötő út Kóspallaghoz közelebb eső részén található Tóvik vadászházzal szemben induló erdészeti út mellett raktam le.
Meglepetésemre egy jó állapotú erdészeti út vezetett fel egészen a csúcsig.
Szerénységem a szelfi készítés rejtelmeit próbálgatja. :-)
Egy helyen kettéválik az út, ahol a bal oldali irányt kell választani.
Helyenként kicsit rendezetlen az út, de nem érdemes letérni róla, mert egész a csúcsig megy.
Persze utólag könnyű okosnak lenni. Én szokás szerint egy ponton toronyiránt fordultam, és egy kitaposott, nagyon meredek, gördülő köves ösvényen másztam föl. Visszafelé természetesen az erdészeti úton jöttem...
A csúcskő a bozótosban rejtőzik, a GPS viszont az erdészeti útra jelezte a csúcsot.
Hatalmas hely áll rendelkezésre antennaállítás céljára, és a farakásokon kényelmesen el lehet helyezni rádiót, logot stb. Az út kb. kelet-nyugati tájolású. 7 megán egész kiválót rádióztam, bár egy közelgő geomágneses vihar első fuvallatai már igen komoly QSB-t okoztak, ez azonban már a következő hegyen játszott szerepet.
Következő utam a Csák-hegyre vezetett. Autóval nem nagy távolság. Kóspallag előtt bal kéz felé egy bekötő út mezőgazdasági telepek felé visz, itt a réten egy félreeső helyen raktam le a járgányt. (A képek a korábbi sikertelen aktiválás során készültek)
A Csák-hegy egy intenzíven lebányászott hegy. Egy erdészeti út egészen egy lepusztított katlanig visz.
Menet közben az út bal kézre egy vízmű mellett halad. De nem arra van dolgunk.
Itt kell jobbra letérni, be az erdőbe.
Helyenként kicsit benőtt, de nem vészes, és felvisz egész a katlanig.
A dolgok a katlan közelében durvulnak el. Egyrészt semmiképpen se indulj meg toronyiránt az omladékon, mint ahogy én tettem az első próbálkozás alkalmával! Mindenképpen menj el a katlanig! A katlanból jobb kéz felé egy kicsit benőtt útvonalon fel lehet jutni a tetejére, ahol egy hatalmas fennsík található, kiváló antenna telepítési lehetőséggel. Sajnos erről nem készült kép, mert első alkalommal nagyon megszenvedtem a feljutással, és a legkisebb gondom is nagyobb volt, másodszor meg elég későn értem fel, és siettem, hogy ne tök sötétben kelljen lebotorkálnom. A geomágneses vihar és a blackout eléggé megtréfált, a szinte teljesen üres sávokban csak a szerencsének köszönhetően tudtam 4 QSO-t összecsipegetni RH-n.


Újabb két kellemes csúcsot aktiváltam a Börzsönyben. Mindkét csúcson bőséges hely áll rendelkezésre antenna állításra, és viszonylag jól megközelíthetők. A Csák-hegyen nyugati irányban a kilátás is jó.


Utolsó módosítás: 2016-05-24 11:22

(15 megtekintés)