Még két egypontos

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2016-05-29
Ajánlott turistatérkép: 29. Bükk térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-122 - Rózsa-domb (Ózd, 380 m ASL); QRA: KN08DE46, 1 pont
  EM-114 - Boroszló-fő (Ózd, 445 m ASL); QRA: KN08DE61, 1 pont


A szállást elhagyva, beiktatva egy kis reggelit, alig 10 km autókázás után elértem a közigazgatásilag Ózdhoz tartozó, valamikor szebb napokat megélt Somsály bányász-települést.


A templom romokban, a focipálya romokban, a kultúrház fele befalazva, a többi része romokban, az iskola bezárva. Egyedül egy óvoda működött. Ilyen helyen nem szívesen hagytam volna a kocsit, szerencsére a vezetőnő megengedte, hogy beparkoljak az ovi udvarába.
A mai napra tervezett két csúcsot jó egy évvel ezelőtt, Pista, HA2EBA aktiválta, két külön nap, de mindkettőt, Farkaslyuk irányából. Így, az előző napi elveknek megfelelően a másik - nyugati - irányból terveztem a két dombot aktiválni. A két csúcs között a távolság légvonalban 3 km, a gondot csak az utak hiánya, illetve a kettő csúcs között lévő harmadik domb jelentette.
A "főúton", az ovi mellett halad el a k- jelzés. Ezt még otthon kinéztem, hogy jó lesz a hegyre fel, csak a végén kell letérni róla a csúcshoz. A helyi lakosság nem igen használja az erdei utakat túrázásra, alig találtam meg az aszfaltútról - valamikor - nyíló utat felfelé. A k- jelzés iránya adott némi támpontot, illetve, hogy előttem, amerre az út kanyarodott tovább jó néhány kutya fejezte ki nemtetszését, hogy én arra akarok menni. (Jobb a békesség, hi!)
Egy mezőn áthaladva, visszanézve ilyen kilátás adódott az "Öreg-Bükkre". (Előző két kép.) Beérve az erdőbe viszonylag jól járható út vezetett. Bár én is osztom Pista, HA2EBA véleményét, hogy Rózsa-hegy helyett Rózsás-hegynek kellene, hívni, mert vadrózsabokrokkal én is sűrűn találkoztam. Leginkább, ott, ahol az út összeszűkült, hi.
A kocsitól a csúcsa a GPS szerint 1,1 km. Nem volt nagyobb gond, amíg felértem, csak az utolsó 250 m szívatott meg, amikor el kellett hagynom a k- jelzésű utat és bemenni a dzsungelba, megkeresni a csúcskövet. Ez nem volt egy egyszerű út, de végül sikerrel jártam: megvolt a csúcskő, de ott nem lehetett dipólussal települni.
Kicsit továbbmenve a tetőn kb. déli irányban rátaláltam ezen jelzés nélküli útra: ezen települtem. Az előző nap első aktiválásához hasonlóan a sáv nagyon tiszta, csendes volt. A 3 sávon kb. 75' alatt 43 qso-t nyugtáztam, benne 5 S2s és egy HA állomás.
Bontás után ezen az úton haladtam tovább délre, a másik csúcs irányába. Hogy kinek jut eszébe, hogy autó lökhárítót a dombtetőre, az erdőbe dobjon ki az rejtély. Találkoztam autófelnivel, törött mosdókagylóval, szakadt kárpitos garnitúrával. Igazi szemétlerakattal. Az út rossz irányba kanyarodott, ezért letértem balra, keleti irányba. Itt számos út vezetett le a hegyről, mind ékes tanújelét adva, hogy itt bizony kivágott fákat húznak lefelé. (No comment.)
Így viszont kilyukadtam Farkaslyuk-bányatelepre. Az domb aljában, az erdő szélén mintegy 1,5 km-t gyalogolva találtam egy jónak látszó utat a hegyre. Az aszfaltos út betonúttal folytatódott, majd murvás úttal, majd egyszerűen a hegy aljában megszűnt minden. Légvonalban 450 m-re voltam a csúcstól. A tervezett aktiváláshoz volt még bő egy órám: gondolta annyi elég lesz, hogy feljussak valahogy.Nincs kép
Nincs képHát nem volt elég. Egy óra alatt kemény 200 m-t sikerült előre, illetve vagy 100 m-t "felfele" jutnom a dzsungelban. (Egy hónappal ezelőtt, mielőtt még az aljnövényzet fejlődése nem indult meg, gondolom az átjutás nem járt volna ennyi szenvedéssel. Már korábban is gondoltam rá, hogy egy machete-val felszerelkezve kellene SOTA-zni menni. De ezt az ötletet akkor elvetettem. Most ismét eszembe jutott: jól fel tudtam volna használni.)
Miután ezem 1-1,5 m-es növényzeten átvergődtem és "bejutottam" az erdőbe, (feljutottam a gerincre), ráakadtam egy erdei útra, amely mintegy 3 perc alatt elvezetett a csúcsig. Azonban se csúcskő, se kilátás a hegyről nem volt. (Annyira más irányba járt az eszem, hogy még a dokumentálásról, fényképek készítéséről is megfeledkeztem. SRI!)Nincs kép
Nincs képA délelőtti aktiváláshoz hasonlóan körülmények között települtem. A terjedési viszonyok viszont hasonlóak az előző napi délutáni aktiváláshoz: vy big QRN, hatalmas légköri zaj, gyenge terjedés. Bő egy óra alatt mindössze 30 összeköttetést naplóztam a 3 sávon.


Bontás után egyenest a kocsi irányába indultam, amely légvonalban 2,8 km-re volt. A gerincen ÉNy-i irányba haladva, követve a megfelelő valamikori erdészeti utakat, vadcsapásokat, szépen lejöttem a hegyről, kiértem az erdőből és egy hatalmas tisztáson, völgyben haladva, egy óra alatt visszaértem Somsályra. A kocsi rendben megvolt az ovi udvarában. Este hét körül már itthon is voltam.


Utolsó módosítás: 2016-05-30 08:15

(16 megtekintés)