A Rókahegy felfedezése

Turbucz Gábor, HA8LKM - 2006-10-03
Ajánlott turistatérkép: 6. Budai-hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA8LKM, Gábor és Csabi öcsém

A HG2ECZ Zsolt beszámolója alapján arra gondoltam, hogy Én is felfedezem ezt a helyet,mert gyakran szoktam a közelben dolgozni. Munkaidõ után meg is látogattam a századelei kõfejtõt. A csillaghegyi HÉV megállótól egyenesen erre vezet az út.


Elég szûk volt a bejárat, lenn elég szélvédett a hely és kivállóan alkalmas sátrazáshoz, fõzéshez. A meredekebb sziklafalak peremén korlátok vannak valamint jól kiépített feljáró utak. Azt, hogy század elei a kõfejtõ onnan tudtuk meg, hogy amikor túl szaladtunk kicsit megkérdeztünk egy öreg urat, jó helyen járunk-e. Készségesen segített is és elmesélte a történetét a kõfejtõnek.
A panoráma igen szép, nem csak rádiós szempontból a látvány is megfogott. Mondjuk ahoz képest, hogy természet védelmi terület igen keményen beépítették lakó házakkal a Rókahegyet az utóbbi idõkben.
Amíg itt tartózkodtam néhányan feljöttek egyszerûen sétálni a friss legeõn és gyönyörködni a kilátásban. Eközben én a hegytetõn próbáltam állomásokat csalogatni az átjátszókról eleinte igen kis sikerrel.
Próbálgattam szimplexen is keresgetni állomásokat s, ahogy esteledett munka után az amatõrtársak is kezdtek akitívak lenni.
Még a lemenõ nap csak kikandikált egy kicsit a felhõk mögül, ez persze olyan szélmozgással járt, hogy majd le fujt a tetõrõl. Még a forgalmazásba is bele hallatszott a süvítése kicsit.
Közben ahogy körbe fotóztuk a panorámát gyarapodtak az összeköttetések is.
Nap nyugta elõtt még sikerült néhány szimplex összeköttetés a kis kézi rádióval. Legközelebb elemes antennát is hozunk.
Igen meredek szikla falak is vannak, Gondoltam a csúcsok között lehetne jó nagy huzalantennát kifeszíteni.
Érdekes természetes üregek vannak melyekbe kényelmesen be lehet húzódni akár az esõ elõl is. Van amelyikben még valaki tüzet is szokott rakni a hamu árulkodik errõl. Itt-ott szemetet is hagytak maguk után az ide látogatók.
Persze Én sem álltam meg, hogy be ne bújjak egy "oduba" térerõ viszont csak a fûalatt...
Megy le a nap. Még egy pillantás a házak feletti panorámára. Ahoz képest, hogy 254 m magasan vagyunk a házak közelsége miatt nem is tünik ilyen magasnak a Rókahegy.
A felhõk alatt kikandikált a lemenõ nap és még bevilágította a tájat.
Az utolsó QSO-kat már a telefon mini fénye mellett regisztráltam rögtönzött LOG-omban.


Sikerült 4 átjátszón kersztüli és 7 szimplex összeköttetést létesíteni kb.2 Wattal kézi TH-22 kisrádióval. A legtávolabbi szimplex QSO Lajosmizsére a HA8LGX Zolival sikerült. Ezen kivül köszönet a helyi amatõr társaknak akik segítettek a Rókahegy aktiválásában. Ide érdemes lesz kijönni máskor is.


Utolsó módosítás: 2006-10-27 11:31

(19 megtekintés)