A Bakony legmagasabb csúcsa

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2016-12-04
Ajánlott turistatérkép: 2. Bakony Észak térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-001 - Kőris-hegy (Bakony, 709 m ASL); QRA: JN87VH00, 6 pont, HAFF-029


Régóta várt rám a Bakony legmagasabb pontjának aktiválása. Végre most ez is bekövetkezett. Ezzel a KD-körzet valamennyi beszámozott csúcsát aktiváltam. (Kivéve a - tiltott - KD-002-t.)


Az országos kék kör jelzését már Borzaváron kiszúrtam. Az autót a Szépalma Hotel és Ménesbirtok területén hagytam. Innen gyalog haladtam - kezdetben kissé lefelé - a k- jelzésen. A kocsitól a csúcs légvonalban kerek 3 km-re adódott. (De hát általában nem így megyünk felfelé, hi.)
Egy km után eltűnt a jelzés. Visszanéztem, és a karám végén láttam egy k+-t. Gondoltam, a k+ jelzésű út itt ágazik ki a k- -ból. (Hát nem!. Mint ahogy visszafelé kiderült ez volt a valódi két kör útvonala.) Mentem egy jó darabig a cél irányába, majd egy aszfaltos útra kijutva, ez a kis tér fogadott. Ha körbejártam volna, akkor itt visszatérhettem volna a k- jelzésre. De nem tettem, hanem ilyen erdészeti úton haladtam felfelé. (ld.: az előző képet.) Amikor ezt a képet csináltam, még örültem is a kellemes, enyhén emelkedő útnak. De az csak eddig tartott. A kanyar után bedurvult,
... meg is szűnt és átment vadcsapásba. Szerencsére gyér aljnövényzet volt, így a vadszeder tövises indái csak kissé lassítottak le, hi. A csúcstól vagy 500 m-re rátaláltam erre a - részletes - tájékoztató táblakötegre és a hiányolt k- jelzésre. De innen már szemmel is lehetett látni a radar-torony tetejét. Egy kemény, meredek, lefagyott, havas-zúzmarás és jeges úton csúszkálva, de azért sikeresen felértem.
Impozáns látványt nyújtott a Hungarocontrol irányítóradarja.
Meglepetésemre és viszonylag új állapotú fa kilátótorony is van a tetőn.
A kilátó aljában pedig a csúcskő.
Az előző napok szeles időjárásának köszönhetően viszonylag tiszta volt a levegő és messzire el lehetett látni. Állítólag még a Balatont is lehet látni. (Hát ez nekem nem jött össze, hi.)
A kilátó mellett lévő - lefagyott, jeges - padok egyékére települtem. Jó másfél órát rádióztam, és a szokásos - 20, 30, és 40 m-es sávokon - összesen 47 qso-t naplóztam, benne három S2S, kettő WFF és egy HA állomás. (TNX Pista, HA5TI, a hallhatóság határán, hi.)
Nincs képA hőmérséklet a déli órákban sem ment át a pozitív tartományba. Kb. -2 és -3 fok körül lehetett, a nap rendesen "világított" ugyan, de egyáltalán nem melegített, hi.


Turisták és sportolók számára nagyon kedvelt hely lehet a Kőris-hegy, mert ennyi "látogatóval" mint itt fenn, még nem találkoztam tán az eddigi aktiválásaim során együttvéve sem. Átfázva, átfagyva, de a bontás után már a "rendes" kék jelzésen haladtam, és kb. 1 óra gyaloglás után értem vissza a kocsihoz. (Fölfelé olyan bő 1,5 óra lehetett az út.)


Utolsó módosítás: 2016-12-05 23:25

(35 megtekintés)