Az ucsó KD-csúcs

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2017-03-13
Ajánlott turistatérkép: 2. Bakony Észak térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-002 - Nagy-Som-hegy (Pénzesgyőr, 649 m ASL); QRA: JN87VG30, 4 pont, HAFF-029


Az ez évi első aktiválásomat mindenképpen még március 15-e előtt - +3 pont, hi - akartam megcsinálni. Az előző hétre tervezett kirándulásom nem jött össze. HA1DTQ, Gábor felhívása későn érkezett, 15-ére már volt egy kerékpáros programom. (Végül ez is elmaradt egy kis malőr - vízcsőtörés - miatt, hi.) Átnézve a hiányzó csúcsok listáját, továbbá felbátorodva Laci, HA5MA és Viktor, HA5LV beszámolóján, a hiányzó Nagy-Som-hegyet választottam.


Ügyes-bajos dolgaimat intézve, még az előző nap lementem Veszprémbe. Másnap viszonylag korán indultam Bakonybél irányába. Pénzesgyőrt É-i irányban elhagyva így nézett ki a cél. Egyébként szép napsütéses idő volt, a szél alig fújt, viszont a reggeli 0 fok és deresedés után a hőmérséklet nem emelkedett 8 fok fölé.
A kocsit ugyanabban a "parkolóban" hagytam, ahol Viktorék.
Én is ráakadtam a p3-as jelzésre. Ezt követem ameddig egyértelmű volt.
Több helyen jelzés nélkül is adta magát az út. Egyébként így tél vége felé, szép, viszonylag ritkás, aljnövényzettől (majdnem) mentes, világos erdőben haladtam.
Szép, hatalmas, egészségesnek tűnő kidőlt fákat kerülgettem. Több helyen már a medvehagyma is kibújt a földből.
Az út vége felé a szép lankás rész átment ilyen köves és meredekebb terepre.
De azért sikerült pontosan egy óra alatt felérni. Légvonalban pont 1 km-re volt a kocsi. Viktorék beszámolója alapján felfelé kevesebb mint 2,5 km volt a gyaloglás. (Ezalatt - légvonalban - sehol sem voltam távolabb a kocsitól 1 km-nél.)
A csúcson lévő tisztás adta a lehetőséget a csúcskő körüli településre. Az utóbbi néhány aktiváláshoz képest, most a terjedés viszonylag jó volt. Legalábbis 40 m-en. Három órát voltam fenn, ezalatt összesen 92 qso-t naplóztam, ebből 67 volt 40 m-en. Köztük: 4 S2S, 4 HA-állomás és kettő DX.
Visszafelé más utat választottam. A csúcsról nézve - majd a kövekről lemászva - ezen az úton indultam lefelé. Ugyan - légvonalban - eltávolodtam a kocsitól úgy 1200-1300 m-re, viszont leértem egy fél óra alatt. A meredek részt elhagyva belebotlottam a "Mária", illetve a p+ útba, amely gyakorlatilag a műút mellett, de (még) az erdőben vezetett vissza a kocsihoz.
A turista tájékoztató tábla 200 m-re mutatott egy forrást, Borsókút néven. Mivel időm volt, úgy döntöttem, hogy ezt megnézem - és megkóstolom. Elsőre nem találtam meg a letérést, így kétszer olyan hosszú volt az út odáig, a csalódás ott ért: A forrás száraz volt. (Gondolom az idei csapadékban igencsak szegény télnek "köszönhetően".)


Kilátás a csúcsról nincs, viszont QRN sem volt. A csúcs körzete (majdnem) teljesen zajmentes volt. Sikeres aktiválás után az esti órákban értem vissza a fővárosba. (Negatívum: Most már csak "nagyon messzi" csúcsok maradtak a még meghódítandó listámban, hi.)


Utolsó módosítás: 2017-03-16 20:02

(21 megtekintés)