Csengő-tető adótoronnyal

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2017-04-17
Ajánlott turistatérkép: 1. Aggtelek és környéke térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-040 - Csengő-tető (Martonyi, 522 m ASL); QRA: KN08IL75, 2 pont, HAFF-001


A hosszú hétvége utolsó napjára már nem volt barlang betervezve, csak egy 13. szd-i Pálos kolostor rom megtekintése. Bódvarákó központjában lévő turista útjelző tábla szerint a klajstrom közel 4 km-re van az országos kék túra mentén. A túravezetőnk persze nem ezt, hanem a hosszabb utat (k+ jelzés) választotta. (A mintegy 6-7 km-est, hi.) Mentünk a csoporttal, mert a rom után még egy kis emelkedővel de a "mi csúcsunk" is abba az irányba esett, plusz kb. 1 km-re.


Szépen jelzett úton mentünk felfelé az erdőben: hol kissé meredekebben, hol simábban. Itt-ott volt egy kis kilátás, itt éppen a hegytől délre lévő Rakaca tóra, akarom mondani víztározóra.
Becsatlakozva a szépen, táblával jelölt országos k- útba, haladtunk tovább.
A kolostorhoz kissé lejjebb kellett menni - mivel az egy völgyben volt. A tetejét már felújították. Előzőleg két db. kb. 1 m átmérőjű, többszáz éves fát kellett kivágni alóla / belőle. A szép időre való tekintettel viszonylag sokan voltak fenn. (A kolostor a másik, déli oldalról, Martonyi irányából aszfaltos úton gépkocsival is megközelíthető.)
Felérve a tetőn egy átjátszó torony van - drótkerítéssel körbezárva. Természetesen a csúcs - a csúcskő maradványival - a bekerített részen belül volt.
Így egy kicsit lejjebb a bejárat mellett lévő kis bekötő útra települtem.
A hely az Aggteleki NP tarületén van - HAFF-0001 -, így valószínűleg annak is köszönhetően jól telt a log. A szokásos 3 sávon - 40, 30, 20 m - bő egy óra alatt 54 qso-t naplóztam, benne egy GM0-ás S2s és egy US DX.


A bontás után már a rövidebb úton indultunk lefelé. Míg felfelé jó 3 órát tartott az út, lefelé leértünk másfél óra alatt. (Igaz ez az út jóval meredekebb volt.) Összepakolva a cuccokat megindultunk hazafelé. Az autópályán már messzebbről jól látszott, hogy a Mátra felett iszonyú sötétkék - fekete felhő van. Ebből esett a áprilisi hó! (Ezt mi néhány csepp esőcseppel megúsztuk, de az utána következő dugót sajnos nem, hi.)


Utolsó módosítás: 2017-04-20 19:48

(23 megtekintés)