Ismét a Zemplénben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2017-06-09
Ajánlott turistatérkép: 23. Zempléni hegység Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-069 - Krakó (Abaújszántó, 402 m ASL); QRA: KN08OG42, 1 pont


Ezt az alig több, mint 400 m magas dombot már kétszer is megpróbáltam meghódítani. Egyszer télen a (volt) sípálya felől, majd pedig a falu D-i szélétől. Sajnos akkor idő hiányában nem sikerült.


De azért megvolt a próbálkozás eredménye, mert már akkor eldöntöttem, honnan fogok felmenni: A szőlősorok aljában lévő Mária szobortól, egy kis emlékhelytől. Innen légvonalban mintegy 1.6 km-re adódott a cél. Erre haladt a z3 jelzés, amelyen eredetileg terveztem elindulni. Mentem is az úton vagy 50-100 métert, megkerültem egy pincét, s aztán - valahogy fel sem tűnt, de a - jelzéssel ellátott utat simán elvesztettem.
A hegy lankás alsó részén, a szőlőültetvények szélén, között, jól járható földes úton haladtam ÉK-i irányban, a célt jó darabig folyamatosan lehetett látni.
Majd betérve az erdőbe az út meredekebbé, szűkebbé vált, majd eltűnt. Az utolsó 300 métert toronyirányt, derékig érő, szúrós aljnövényzet között tettem meg. Közben csapkodva a szúnyogokat. (Indulás előtt nem kentem be magam riasztóval, hi.)
Felérve a tetőre, egy kis tisztás fogadott, gyönyörű kilátással K-DK irányba. A csúcs, a volt távközlési oszloppal és egy romos kis épülettel együtt a tisztás szélétől úgy 20-25 m-re volt, alig áthatolható sűrű növényzet között.
Természetesen a csúcskő is ott volt növényzettel teljesen benőve.
Így aztán visszamászva a tisztásra, ott települtem - a tűző napon. Ami nagyon hiányzott az a napvédő balzsam. Lent hagytam a kocsiban. (Ott jó helyen volt, a kocsinak nem lett semmi baja, de nekem a karom, nyakam rendesen leégett, hi.)
Jó másfél órát rádióztam, feltehetően a déli óráknak "köszönhetően" nem volt nagy aktivitás. A szokásos 3 sávon összesen 38 qso-t naplóztam, benne egy S2S és egy szlovák vár (WCA).


Bontás után a gerincen valaha átmenő, alig kivehető - inkább csak - (vad)csapáson indultam lefelé, feltételezve, hogy elérem, s rátalálok a z3 jelzésű útra. Egy jó darabig még csak-csak lehetett haladni ezen a csapáson, de végül az is eltűnt. Ismét sűrű bozótoson kellett valahogy átvergődni, illetve lejutni. A z- jelzéshez még vagy 50-60 métert kellett volna felfelé menni, de erről letettem. Így, a szőlősorok szélét elérve, - közel azonos úton, mint felfelé - már kellemes körülmények között tudtam visszatérni a kocsihoz.


Utolsó módosítás: 2017-06-16 07:11

(20 megtekintés)