Csonkás, a kőbánya mellett

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2017-06-11
Ajánlott turistatérkép: 23. Zempléni hegység Dél térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-097 - Csonkás (Erdőbénye, 508 m ASL); QRA: KN08PG02, 2 pont


Az alig több, mint 500 m magas Csonkás hegy a listában Erdőbényéhez van viszonyítva, én mégis inkább Tállya felől közelítettem meg. (Feri, HA7UL leírásának megfelelően.) A település É-i határában el sem véthető a kőszállító futószalag látványa. E mellett lehetett aszfaltúton felfelé menni még vagy 2 km-t, a cég bejáratáig. Itt leparkoltam. Innen a cél - GPS szerint - 1.6 km-re adódott légvonalban.


A p- jelzésen indultam meg, jobb oldalamon a bányával. A helyi őr figyelmeztetett, hogy lesz két sorompó - egy jobbra és egy balra - amely szintén bánya terület, arra nem mehetek. Mivel nem akartam az autóval is járható, kerülő, köves úton haladni, nem sokkal a bánya kerítését elhagyva, balra letértem egy erdészeti útra.
Innen visszanézve a bánya látványa. Szépen látszik, ahogy bontják le a hegyet. Ezt az utat is elhagyva, majd mintegy 100 méteren árkon-bokron átvágva rátértem a z- jelzésű útra. Ez szépen elvezetett a Csonkás oldalában (mellett). Légvonalban itt voltam legmesszebb a kiindulási helytől, kerek 2 km-re.
Ezt az utat is balra elhagyva, egy erdészeti úton É-ról közelítettem meg a tetőt.
Elérve az adott koordinátát, a csúcskőnek - ha van egyáltalán - valahol ott kellene lennie a jó méter magas zöldben, mintegy 20-25 m-re az úttól. Kerestem egy pár percig, de nem találta nyomát sem.
Úgy döntöttem, hogy nem a bozótosban, hanem az út mellett települök.
Vasárnap lévén elég aktív volt a sáv. Bő két óra hosszan rádióztam. Ezalatt a szokásos 3 sávon - 40, 30, 20 m - összesen 74 qso-t naplóztam, benne hat S2S és egy árva HA hívójel, hi. A 20 m elég gyengén "teljesített".


Bontás után ugyanazon az úton mentem vissza a kocsihoz. És ha már Tállyán mentem keresztül, megálltam egy panzióval egybekötött borozónál. Amely ugyan zárva volt, de a kertben dolgozó helyiek szívesen "kinyitottak", hogy kiszolgálják a fáradt vándort néhány liter tájjellegű Tokaji borral. Ezt természetesen csak este a szálláson kóstoltam meg, és nagyon ízlett a vacsi után, hi.


Utolsó módosítás: 2017-06-16 07:49

(19 megtekintés)