Egy kis kitérő a Bükk-tetőre

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2017-06-12
Ajánlott turistatérkép: 29. Bükk térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-118 - Bükk-tető (Kazincbarcika, 408 m ASL); QRA: KN08GF76, 1 pont


Ha nem elég a gyaloglás a SOTÁ-záshoz, akkor még lehet előtte kerékpározni, illetve csónakázni, hi. Igy csak délutánra került sor a SOTÁ-ra. Kazincbarcikán egy kis kavarodással ugyan de végül átjutottunk, és a Tardonai úton haladva egyszer csak megláttam az okkersárga turistajelzést. Ezt még otthon megjegyeztem, hogy ez felvezet a tetőre. A Tardonai utat jobbra elhagyva egy aszfaltos út, majd egy balkanyar után betontalpfákból kiépített út vezet fel a hegyre hétvégi telkek között.


Az erdő szélét elérve leparkoltam. Innen az út a csúcsig 2,6 km-re adódott légvonalban. Az erdőben félméteres gazzal benőtt úton haladva, baloldalt még folytatódtak a kiskertek. Mennél beljebb mentem, ezek a vityillók annál elhagyatottabbak, romosabbak voltak, majd meg is szűntek. Ezek után, mát eléggé bent járva az erdőben volt ez a sorompó. Elég masszívnak és frissen festettnek tűnt.
Folyamatosan követve az - itt-ott kimaradó - okkersárga jelzést, kényelmes tempóban mintegy 50 perc alatt felértem a tetőre. A hegy nevének megfelelően fenn csakugyan egy "tető" - erdőirtás (?) - volt. (Valahol a Dunántúlon már láttam ilyet.) De kilátás az semmi.
A csúcskő megvolt ugyan az út mellett, kissé benőve növényzettel.
A csúcskő közelében, leginkább árnyékos helyen települtem. Még ülő alkalmatosságot is találtam. Bőven volt hely az Inv V telepítéséhez is.
Bő egy órát rádiózva, a szokásos három sávon összesen 33 összeköttetést naplóztam. Benne egy S2S. A hétfői, kora délutáni órákban nem mutatkozott túl nagy aktivitás a chaserek részéről, így viszonylag hamar bontottam.


Az utolsó napra egy olyan csúcs aktiválása jutott, amelyről még nem volt leírás a beszámolók között. (Nem sokan aktiválták, hi!) Ennek ellenére ajánlom mindenkinek, mert a jelzést követve viszonylag egyszerűen, (csak az elágazásoknál kell jobban figyelni), egy órán belül fel lehet jutni. Kilátás a "tetőt" kőrbe vevő fáktól azonban nincs, de rádiózni lehet!


Utolsó módosítás: 2017-06-16 22:56

(29 megtekintés)