Új kilátó a Nagy-Kopaszon (Piliscsaba)

Ferenczi Csaba, HA5BV - 2017-10-10
Ajánlott turistatérkép: 16. Pilis térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5BV


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-026 - Nagy-Kopasz (Piliscsaba, 447 m ASL); QRA: JN97KP05, 1 pont


Viszonylag könnyű kirándulást akartunk csinálni. A http://kirandulastippek.hu/ oldalon fedeztük fel az új Nagy-Kopasz-i kilátót, ami csupán 1,5 km-es túrával elérhető.


Az erdő most nagyon jól járható volt, de esős időben nem ajánljuk, az út egy része vízmosásban halad. A 2015-ben épített Dévényi Antal kilátóhoz vezető út jól kitáblázott, a 1,5 km-en 4 táblát találtunk. mibenlétéről
A kilátó kívülről nagyon tetszik, de a kezeletlen fa a kilátó belső részén már eléggé kopott ahhoz képest, hogy csak két éve adták át és a rozsdás fém burkolattal sem voltunk nagyon kibékülve. A panoráma viszont csodás, 360 fokban lehet körül nézni. Nagyon tetszett a tájékoztató tábla, igen érdekesen ír a tájra jellemző „kopárfásítás”
A hely szinte ideális egy kitelepülésre. A kilátó elég magas bármilyen antenna telepítésére és a kilátót egy jókora tisztás veszi körbe, továbbá kényelmes ülést és RIG elhelyezést biztosító tűzrakó hely van ideális távolságra a toronytól. Ezt előre tudva egy háromsávos (40;30;20) félhullámú antennát telepítettem.
13db 7MHz-s CW QSO született mire átfáztam és a hívók elfogytak. Talán ha nagyobb power –t használnék, vagy vastagabb ruhát is vinnék magammal több ŐK születne. HI HI ! De a kis LNR MTR3B képességei, valamint kis mérete és súlya verhetetlen a QRP mezőnyben. A hasonló „kilátós” csúcsokhoz pedig csak ajánlani tudom a fent említett antennát (https://www.hamshop.cz/antennas-c9/trapped-efhw-antenna-40-30-20m-qrp-i344/)


Bár az idő nem lett olyan meleg, mint ígérte az előrejelzés, de legalább nem is esett, így igen kellemes kirándulást tettünk.


Utolsó módosítás: 2017-10-10 22:59

(28 megtekintés)