Öreg-kovács

Nagy István, HA9MCQ - 2006-10-14
Ajánlott turistatérkép: 10. Gerecse térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA9MCQ


Érintett SOTA csúcsok:
  KD-008 - Öreg Kovács (Gerecse, 554 m ASL); QRA: JN97FP04, 2 pont, HAFF-017


Ezen a szombaton a Tatától légvonalban alig 10km-re található Öreg-kovács hegyet szemeltem ki aktiválásra. Baj településrõl indultam el gyalogosan. A sárga jelzés egy meredek szurdokon halad felfelé kb 1km-ren keresztül, majd szelidebb emelkedõ következik.


Fél óra mulva értem el a középkorban elpusztult erdei templom romját.
Innen nem messze a Baji vadászház található, ahonnan már jelzetlen úton, az elég meredek Málnás árkon kaptattam fel egészen a csúcsig.
Fent összeraktam a berendezést ami egy ft817 saját 9.6V-os akkujával + egyszerû antennatuner + 10m (félhullámú) huzal. Az illesztõt aznap reggel tákoltam össze.
Az antennaillesztõben egy 50pF-es légforgó, egy toroid trafó és egy LED van az illesztettség indikálására. A forgókondival gyorsan lehangolható 1:1 swr-re a félhullámú drót.
Elõször 2m-en próbálkoztam gumiantennával. 2 qso jött össze '2MC és '2MJ jelentkezett Tatáról. Aztán átmentem 20m-re, ahol ssb-vel próbálkoztam, de nem nagyon akartak meghallani. Fõleg, hogy csak kb 2W volt a kimenõ a belsõ akkuk miatt.


A távíró már jobban ment.Megfogadtam 5cqz Zoli tanácsát és még elõzõ nap feltettem a SOTAwatch oldalára a kitelepülést. Meg is lett az eredménye. Néhány G,HB,EA állomás rendes kis pile-upot csinált nekem :) Hazafelé szép volt a naplemente.


Utolsó módosítás: 2006-10-14 20:39

(6 megtekintés)