Tüskés túra a verőfényes novemberben

Kõvári István, HA2EBA - 2018-11-02
Ajánlott turistatérkép: térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2EBA


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-036 - Szanda (, 529 m ASL); QRA: JN97RV08, 2 pont
  EM-052 - Berceli-hegy (Bercel, 477 m ASL); QRA: JN97QV93, 1 pont
  EM-066 - Piski-hegy (Bercel, 409 m ASL); QRA: JN97RU57, 1 pont


A klasszikus de valós kezdés ... nagyon régóta nem volt lehetőségem SOTA-zni ráadásul a hónapot meghazuttoló gyönyörű idő volt... a családi engedély is megvolt mind a 3 csemetétől, így már semmi sem tarthatott vissza egy kis SOTA aktiválástól. Kicsit több időt igényelt a tervezés, mivel a kiválasztott csúcsokról nemigazán találtam részletes leírást, menetközben rájöttem, hogy miért...


Előre vettem a dokumentált és biztos Szanda hegyet. Autóva a Becske (Ady Endre utca) - Bercel települések között kb. félúton lévő utat céloztam meg, ami a Nógrádkövesdi kőbányába vezet. Ennek az útnak a vége fele van egy derékszögű elágazás, ahol jobbra a bánya található, na itt egyenesen kell továbbmenni kb. 1.6 Km-t, amíg elérünk egy kissebb tisztáshoz, ahol a háttérben balra egy faház található, itt érdemes hagyni az autót.
Innen a hihetetlen mennyiségű kék turista jelzésekkel ellátott úton kell haladni - lehetetlen eltévedni - de a kék túristaút nem megy fel a várhoz, egy eldugott faoszlopon lévő jelölésen látható a várra utalás itt kell jobbra fordulni.
Már a vár szinte látható, amikor a gyalogúttól kicsit/kb. 6 méterre jobbra a vaskorlátmögött látható a kopasz szikla oldal, érdemes megnézni.
íme a megtett út
És íme a trófea, a csúcskő a várrommal.
Az aktiválás után visszasétáltam az autóhoz, majd vissza Becske-Bercel közötti útra, itt Bercelre mentem a Tabáni út 5-ös kereszteződéséhez, ebben a kereszteződésben Tabáni útnak indul az egyik utca majd a Büdöstó pusztai utca lesz illetve szintén Tabáni útnak indul az egyik utca majd Hunyadi utca lesz. Na itt mentem az 5. utcán észak/hegycsúcs felé.
Először egy tanya mellett visz a vízmosásos út, majd a mezőn, végül egy barátságtalan erdős rész következik, itt a vaddisznó csapásokat illetve vízmosásos részeket követtem.
Ez egy idő után meredek és bozótos szakasszá válik, de végig lehet találni útnak tűnő részt, ahol lehet gyalogolni, ezek kikerülik a szúrós/bozótos részeket.
A hegy tetőn egy kisebb de nagyon szép kilátással rendelkező tisztást lehet találni, de a csúcskő még nem itt van, hanem a gerincen tovább kell menni, nagyméretű könnyen megtalálható csúcsköve van.
És íme ismét a trófea, de ezért az utolsó szakaszért nagyon meg kellett dolgozni. A végefelé lévő kb. 300m -es szakasz miatt egyáltalán nem javaslom kisgyerekkel és talán YL/XYL -el sem, hosszú szárú nadrág kötelező...
Íme a megtett út
Mivel nagyon jól álltam az idővel, ezért a tartalék csúcsnak is nekifogtam, autóval a Bercelt kelet felé elhagyó Tabáni úton haladtam. Hozzávetőleg 3.3 Km után az útból már csak földút lesz, ennél a pontnál lesz egy elkerített „karám” ahol teheneket tartanak. Itt volt egy katonai pótkocsi, ami láthatóan a tehénpásztor visszafogott szálláshelye sok kutyával. Mivel nem tartottam jó ötletnek itt megállni, ezért hegynek felfelé a földúton mentem autóval pár percig, a mező szélén parkoltam le. Itt a térkép szerint van még földút, de ezt már beszántották.
Ami a jó hír, hogy ahol a térkép szerint befut az út az erdőbe, ott tényleg van nyiladék, szépen be lehet sétálni az erdőbe.
A hegy gerincére felsétálva, az út közepén lesz egy nagy fa, mögötte sűrű járhatatlan rész, ennél a fánál kell balra elfordulni, innen kezdve ez az út sem túl barátságos.
A csúcskő mellett van egy pici tisztás, ideális QSO helyszín.
Íme a megtett útvonal
És a harmadik csúcskőfotó, itt már visszafogott volt a mosoly, nehéz volt ennek a szakasznak a vége.


Először gondolkoztam, hogy egyáltalán írjak-e beszámolót, mivel az utolsó két csúcs esetén nem lehetett olyan pontos leírást készíteni, mint amilyet szoktam, de talán így is segítség lesz másoknak. Ha más szempontból akarom összefoglalni, akkor az eredmény 5 kullancs és egy olyan tüske a térdem felett, amiből szerintem szikés eltávolítás lesz, a legújabb tapasztalat, az ilyen kevésbé dokumentált helyekre érdemes kamáslit is vinni, védi az ember lábszárát a tüskéktól..


Utolsó módosítás: 2018-11-10 19:51