Kissé magasabban egy szűz csúcs felfedezése

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2018-09-21
Ajánlott turistatérkép: térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC

A hét utolsó SOTA-zására egy addig még nem aktivált stájer csúcsot választottam. A Karchauer Eck, a maga 1658 m-es csúcsával a legmagasabb volt a héten. Kocsival ugyanazon az úton mentem fel mint pár nappal ezelőtt, csak a karchaui panzió / étterem mellett elhajtva tovább mentem felfelé az aszfaltos erdészeti úton.


Karchau és St. Blaen között kb. félúton, mikor már úgy véltem, hogy ideje a csúcs irányába menni, akkor kerestem egy parkolóhelyet. Ez az út menti forrás közelében leparkoltam, ahonnan indult is egy erdei út felfelé. Azonban előbb megkóstoltam a jó hideg vizet, majd feltöltöttem a kulacsomat is.
Az út kissé hosszú volt, viszont egyáltalán nem megerőltető. Többször is 100-métereket is mentünk vízszintes erdészeti úton. Több útelágazást is érintettünk, majd az utolsó 150-200 m-t az útról letérve tettem meg, egyenesen becéloztva a csúcsot. Egyébként a csúcsra - amely egy nem túl nagy kiemelkedő kőszikla - út nem vezet fel. De azért felküzdöttem magam, hi.
A kőszirt tetején a szokásos kereszt jelölte a csúcsot.
Ennek tövében is volt egy doboz, benne vízhatlan - orkán - anyagba becsomagolva az "emlékkönyv". Természetesen ebbe is beleírtam, hogy ott jártunk.
Mivel a kőszirt nem volt elég nagy a településre, ott fenn nem tudtam a dipólt kihúzni, ezért annak aljában, kicsit arrébb, egy erdőirtáson rendeztem be a qth-t.
Egy régebben kivágott facsoport törzse ideálisnak tűnt a rig elhelyezésére, és még ülőalkalmatosságnak is megfelelő volt. Kb. másfél órát tartott az aktiválás 3 sávon (7-10-14 MHz). Jöttek is rendesen az állomások, összesen 43 qso-t nyugtáztam, benne hat S2S, kettő dx és kettő HA-hívójel.


A sikeres aktiválás és bontás után, részben más úton mentünk lefelé. Kicsit rövidebb is volt, de azért sikeresen megtaláltuk a forrást és a kocsit. Vissza nem fordultunk, tovább mentve az úton a hegy másik oldalán elmentünk a grebenzeni síterep mellett. Ott még nem jártam, ezért egy adandó alkalommal valamelyik télen majd kipróbálom ezt a síterepet is.


Utolsó módosítás: 2018-11-13 16:37