Húsvét előtti barangolás

Kõvári István, HA2EBA - 2019-04-20
Ajánlott turistatérkép: térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2EBA


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-034 - Pécs-kő (Salgótarján, 542 m ASL); QRA: JN98WC04, 2 pont
  EM-028 - Somlyó (Salgótarján, 584 m ASL); QRA: JN98WB18, 2 pont


A Húsvét környéki szabadnapokat és a jó időt kihasználva kerestem Budapesttől nem túl messzi SOTA pontokat az EM körzetben, a Pécs-kő -re és Somlyó -ra (térkép szerint Somlya) esett a választás, szerencsére közel vannak egymáshoz.


A GPS-be a Somlyóbánya Fagyal utcát állítottam be, de mivel különböző GPS -ek máshova vittek volna, ezért érdemesebb a GPS koordinátákat beállítani, a térkép szerint ez kb. E19.83482 N48.09727. A képen a parkoló hely látszik. Itt mertem hagyni az autót, az idevezető út nem minden szakaszám mertem volna ezt kijelenteni.
Az út mellett volt sok olvasnivaló...
Érdems volt megállni és olvasni...
Alapvetően a sárga túristajelzést követtem, jól járható úton
Jól látható, hogy hol kell letérni a csúcsra vezető útra, én a sárga háromszöget választottam.
Az utolsó szakasznál van meredekebb sziklán mászós rész, pici gyerekkel én nem mennék ezen a szakaszon, de a gyönyörű kilátás és a csúcsfotó megéri a fáradozást
Íme a megtett út
A sikeres aktiválás után településen belül átmentem a pár perces autózásra lévő kb. E19.83639 N48.09527 koordinátára, itt lehet hagyni az autót.Innen indul a Somlyó csúcsra vezető piros/sárga túristaút
Ezen a ponton (piros kereszt) könnyű túlszaladni, ez vezet fel a csúcshoz
Kilátás nincs, de csúcskőből van kettő is, illetve egy papír a kövön Somlya felirattal
És íme a megtett út


Az a véleményem, hogy mindenképpen a Somlyóval érdemes kezdeni, mivel a Somlyóhoz jó út vezet és onnan a Pécs-kőhoz is jó az út, de ha valaki fordított sorrendben aktivál - mint én :) - akkor a Pécs-kőhoz lehet olyan utat fog tervezni a GPS, amit nem szívesen ismétel meg az ember.


Utolsó módosítás: 2019-04-29 23:25