Hegyre felvonulással ünnepeltem a május 1-et

Kõvári István, HA2EBA - 2019-05-01
Ajánlott turistatérkép: térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2EBA


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-023 - Salgó (Salgótarján, 618 m ASL); QRA: JN98WD14, 4 pont, HAFF-022
  EM-022 - Szilvás-kő (Rónafalu, 625 m ASL); QRA: JN98WC88, 4 pont, HAFF-022


Gyönyörű idő, munkaszüneti nap, nyugalomra vágyás a tömegrendezvények helyett és egy FT-818 :) ebből egyenesen következik egy újabb SOTA aktiválás. A hobby-család egyensúly érdekében a SOTA pont választásnál ismét az alapszabály: max 1,5 óra Budapesttől és két egymáshoz közeli csúcs. Salgótarján környéke ilyen szempontpól nagyon jó, ismét találtam 2 ilyen csúcsot, az első a Salgó lett.


A GPS-be a Salgóbányai Ifjusági tábort állítottam be célnak, könnyen megközelíthető és jó a parkolási lehetőség. Innen, a sorompótól indul a zöld túristajelzés, majd egy padokkal ellátott pihenőnél átváltottam a piros L-re ami a csúcsra felvisz.
Útközben nagyon sok jó tartalmú és nagyon jó állapotban lévő olvasnivaló volt, csak egyet csatolok.
Gyönyörű a kilátás a Salgó várból, erről a terszról rádióztam, szerencsére nemcsak kő, hanem egy kis föld is volt a teraszon, így volt hova beszúrni az MP-1 -es antennámat.
Íme a számomra kedves "trófea", a csúcson készült fotó
Ez pedig a megtett út
A sikeres aktiválás után új cél a GPS-ben: Rónabánya Vasas ut azaz Szilvás-kő. A főút egyik oldalán jó parkolási lehetőség vele szemben pedig a sárga túristaút.
Rövid séta után egy kissebb tisztásra érünk ahol padok vannak, itt én a sárga kerékpárúton mentem tovább.
Ízelítőnek egy kis olvasnivaló a túristaút melletti táblákról. A Sárga kerékpárútból elöbb sárga kereszt majd sárga csúcs lesz, ami felvisz a hegycsúcsra.
A csúcson két csúcskő is volt, kilátás semmi, de a csúcsfotó elkészült :)
Íme a megtett út


A Szilvás-kő -re érdemes több időt tervezni, nagyon sok érdekesség/látnivaló van a tanösvényen: széntelep, Felszakadt bányavágatok, Egymásra merőleges bazaltoszlopok, Mágneses tulajdonságokkal rendelkező sziklafal, Szétnyíló sziklahasadék. Nem véletlen, hogy ezt írják az Interneten: "Legyünk óvatosak, a turistaösvényről ne térjünk le"


Utolsó módosítás: 2019-05-01 22:46