A bükki piros

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2020-06-15
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-077 - Nagy-Hárs (Bükkszentkereszt, 840 m ASL); QRA: KN08GC61, 8 pont, HAFF-002


Hűha! 2017 júliusában aktiváltam utoljára HA-SOTA-csúcsot. Jó régen volt már. Azóta évente egy-két csúcsot aktiváltam a sógoréknál, illetve egy-két HAFF körzetet is felkerestem. Itt az ideje, hogy ismét aktívabban hajkurásszam a hegyeket. A nagy COVID járvány miatt később indult ez az év, de remélem a betervezett célokat azért sikerül teljesítenem. Eredetileg egy kisebb csúcsot terveztem Putnok közelében, de a szálláshoz a Nagy-Hárs volt a legközelebb. Mivel elég esős időt jósoltak a hétre, inkább a pirossal jelzett Nagy-Hársra esett a választásom.


Elolvastam a korábbi beszámolókat, és János, HA4FY, 2011-es beszámolójából adódott az ötlet, hogy én is onnan indulok. A szállótól kb. 8 km-re volt a Sebesvíz panzió. Akár itt is megszállhattunk volna.
A hegyek között lévő panzió mellett van egy kis tó. A tó túloldaláról így látszott a cél, Nagy-Hárs, az antennákkal. Innen a csúcs légvonalban 1.4 km-re adódott, de sajnos úgy nem tudtam menni, így kicsit tovább tartott az út. Több kirakott tábla szerint autóval parkolni mindenhol tilos, mivel a Panzió környéke magánterület. (Parkolni csak a panzió vendégeinek, illetve az étterem látogatóinak volt engedélyezett.)
Kicsit félreálltam az erdő szélére, pont oda, ahonnan a p4 jelzés ment felfelé. Néhány száz méter után jobbra fordultam a p- jelzésre. Közben eleredt az eső. (A meteorológia csak délutánra jósolta. De délután eső nem volt, hi.)
Mivel nedves idő volt még egy foltos szalamadra (2019-ben az év hüllője) is keresztezte az utamat.
Mivel a p- jelzés nem igazán emelkedett és rossz irányba kanyarodott, ezért a nagyfeszültségű vezeték közelében átváltottam erdészeti útra.
A tető közelében a katonai objektum még működött, de az elejét és végét jelző - még használható - sorompók már üzemen kívül voltak. Az érkezésünket egy házőrző már messziről jelezte. (Szerencsére az a kerítésen belül volt.) Az őrök elmondása szerint már csak a két körülkerített objektum a "zárt" terület, az út állami, (erdészeti) ott bárki szabadon mozoghat.
A csúcs a felső objektum kerítésén belül lehet, nekem a GPS mintegy 40 m-re adta. Így tehát a qth-mat nem a csúcson, hanem kissé lejjebb, de két valóságosnak tűnő csúcskő között rendeztem be.
Mivel a hegy a Bükki NP park területén van, HAFF-0002, így az aktiválás nem okozott gondot. 70 percet voltam fenn és ezalatt 55 qso-t nyugtáztam 3 (20, 30, 40m) sávon. Köztük volt két S2S és egy HA állomás.
Szerencsére az aktiválás idejére az eső elállt, így ugyan meg nem áztam, de melegem egyáltalán nem volt, hi.
Felfelé az út - esőben - jó másfél órát tartott, visszafelé sem volt rövidebb, mert rossz irányba indultam. (A GPS pedig lefagyott, hi.) Helyette ilyen gombákat láttam. Ehető??? - Egyszer?!)


A csúcs közelében összefutottam erdészekkel, akik elmondása szerint Jávorkútról - terepjáró gépkocsival - erdészeti utakon végig fel lehet jutni. (Mint pl. ők. De engedélyekről nem esett szó.) A jövőbeni SOTA-soknak: meglehet, hogy Jávorkútról egyszerűbb a feljutás.


Utolsó módosítás: 2020-06-20 19:09