Tolna legmagasabb pontján

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2020-09-22
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  DD-004 - Dobogó (Mecsek, 594 m ASL); QRA: JN96EF34, 2 pont, HAFF-024


A harmadik napra a "legalacsonyabb" csúcs jutott, a Dobogó. Ez ugyanúgy a Kelet-Mecsek Tájvédelmi körzetben van, csak éppen a két megye - Tolna és Baranya - határán található. A Tolnaiak büszkék rá, hogy ez a csúcs a megyéjük legmagasabb pontja. Sokáig néztem, illetve tervezgettem, hogy merre induljak el, végül az 5LV & 5MA páros 2012-es beszámolójából vettem át a starthelyet. Az említett kiszélesített "parkolóhelyet" nem igazán lehetett elvéteni. Az elmúlt 8 évben annyi változás azért történt, hogy a "jó" minősítésű aszfaltút "minősége" hagyott némi kívánnivalót maga után, illetve az erdő hármas rendeltetésével - a turizmus fejlesztése - összhangban a sorompó eltűnt, az út szabadon használható.


Az első napi beszámolóban írtakkal ellentétben, itt a tájékoztató táblák kihelyezésével, és azok értelmezésével nem volt probléma. Viktoréktól eltérően, én nem a k+ utat választottam, hanem egy darabig a Dél-Dunántúli kék túra (k-) útvonalon haladtam. Mintegy 500m után letértem a s-, majd a z3 útvonalra. Ez átvezetett a Cigány-hegyen, amelyen egy 1980-ban épített, majd 2007-ben felújított, azóta azonban csúnyán összefirkált kilátóhoz vezetett. Viszont a plusz emelkedő és a néhány 100m-es többlet út megérte, mivel a kilátó tetejéről csodálatos kilátás, szinte körpanoráma fogadott.
Tovább haladva a s3 jelzés vezetett fel a Dobogóra, ahol rendben megvolt a csúcskő és a kopjafa is. Viszont kilátás majdhogynem semmi.
Aktiválás szempontjából ez volt a legeredményesebb nap. Igaz, hogy két órát töltöttem fenn rádiózással, de jöttek is az állomások a szokott sávokon: köztük 2 HA álls, 3 S2S, 2 WFF és egy DX (ez utóbbi két sávon is). A 2m most is "néma" volt, hi.
Visszafelé menet már nem másztuk meg a Cigány-hegyet, hanem a k+ útra rátérve - a faszállító teherautók által használt széles, köves, murvás, erdészeti úton mentünk vissza a kocsihoz.
Nincs kép3 nap, 3 aktivitás, 3 különböző pózban: az első nap állva, a másodikon a földön ülve, a harmadikon kivágott fán ülve, hi.
Megjegyzés: a SOTA adatbázisban a hegycsúcs koordinátája szélességi kör viszonylatában kicsit pontatlan. Az eltérés miatt a csúcsot mintegy 150-200 m-rel arrébb, a völgybe levezető útra helyezi. Nincs kép


Ezzel a csúccsal - a KM-ot is beszámítva - bejártam a Dunántúl valamennyi beszámozott - ND, KD, DD - csúcsát. Már csak az ÉM körzetben vannak "fehér foltok", azok is leginkább az ÉK-i országrészben, zömében a Zempléni hegységben. További célom tehát ez az irány, csak hát a távolság eléggé visszatartó erő, hi.


Utolsó módosítás: 2020-09-27 09:04