'Egyéni szabadidős sporttevékenység' ... a Cserhát lankáin

Kõvári István, HA2EBA - 2021-04-25
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2EBA


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-030 - Purga (Garáb, 575 m ASL); QRA: JN97TW79, 2 pont, HAFF-023
  EM-090 - Kerek-bükk (Garáb, 569 m ASL); QRA: JN97TX97, 2 pont, HAFF-023


Ezidáig is nagyon szerettem SOTA-zni, de ebben a home-office -os időszakban számomra egyre jobban felértékelődik a rádiózásnak ez a fajta módozata. A házkörüli teendők kipipálása után szinte azonnal fürkészem a következő csúcsot, most a Purga és a Kerek-bükk lett a célpont. A térképeket és a korábbi beszámolókat nézve biztos voltam abban, hogy a szokásos pontos tervezés ellenére a Kerek-bükk esetén kell majd improvizálni, illetve a jósda 1mm esőt prognosztizált, de ezek könnyen kezelhető apróságok :).


A célnak a Garáb település Petőfi utca 44-et állítottam be, ott van egy étterem, ami mögött egy parkoló, máshol nem is lehetett parkolni, itt érdemes hagyni az autót, van hely és biztonságos.
Az egyik ház falán elolvashatjuk a helyi történelmet.
Ezen az úton lehet eljutni a csúcshoz
Ilyet is ritkán látni, erdei úton/föld úton Kresz táblák, érdekes. Amúgy végig nagyon jól láthatóak a fákon a karbantartott túristajelzések.
A jelölés alapján itt a csúcs pont.
De az antenna telepítés közben szó szerint belebotlottam a tényleges csúcskőbe (a fotón a mikrofon feletti kis betonkocka), amit ezidáig senki sem talált meg -így nagy volt az öröm-, majd megpróbálom korrigáltatni az adatbázisban a koordinátáját (jó koordináta: N47.95737 E19.64412).
És íme a megett út.
Miután visszamentem az autóhoz, átálltam a Petőfi útca végére (kb 60-as házszám). Bíztam benne, hátha tovább lehet menni autóval de hatalmas sár volt az földúton, ezért letettem az autót itt:
Az autót lerakva először a mezőn sétáltam (ez a jobb út) majd az ezzel párhzamos földúton mentem, itt hatalmas sártenger volt, esős időszakban a mező sokkal jobb...
Útközben megcsodáltam kívül-belül a Négyfenyői menedékházat
Útközben több heylen is lehet látni a már nem karbantartott régi kék túristaút jelzéseit, érdemes követni, mert a -nem minden irányból megközelíthető- csúcsra felvisz
És a csúcsfotó "csúcspapírral" ...
Ez pedig a megtett út. A tervezéskor eredetileg más utat választottam, de mivel az erdőben voltak olyan utak, melyek a térképen nem voltak rajta viszont jó irányba vittek és könnyen járhatóak voltak, ezért inkább ezeken mentem jelentős időt/távolságot spórolva.


Nagyon nagyon jó volt a terjedés, öröm volt rádiózni. A Purgára végig földúton, könnyen el lehet jutni, a Kerek-bükk esetén az utolsó kb. 200 métert leszámítva itt is földúton lehet menni, azonban mindenképpen jó ha van GPS, sokkal több út van mint ami a térképeken látszik, könnyű rossz irányba továbbmenni.


Utolsó módosítás: 2021-04-27 09:43