QRP próba a Széchenyi hegyen

Turbucz Gábor, HA8LKM - 2006-09-23
Ajánlott turistatérkép: 6. Budai-hegység térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA8LKM

Eredetileg a Jánoshegyet szerettük volna "meglátogatni" csak helyismeret híján a fogaskerekû Széchenyi hegy felõli végénél kötöttünk ki és ha már ott vagyunk gondoltuk nézzük meg. Igy a helyszín megközelítésérõl nem is írnék, mert akkor mások is eltévednek elsõ körön. Hi. Meg is tetszett a hely, megnéztük a TV adótornyot amit elfeledtünk lefotózni aztán mondta egy öreg úr, hogy érdemes megnézni a kilátót is ha szép panorámát keresünk.


Meg is találtuk a kilátót mivel pont neki vezet az utca, modjuk én magasabbat képzeltem el. Ám az elébünk táruló látvány igen szép volt. S persze rádiózás szempontjából is jó rálátás ígérkezett.
A szép panoráma adta lehetõséggel élve nemcsak fotóztunk, távcsöveztünk, de máris kezdtük a kis állomás összeállítását.
Maga a kilátó szépen fel van újítva szép dombormûvekkel van díszítve.
Sebtibe összeállítottuk az URH antennát ami egy HB9CV "nyéllel" ellátva egy nagyobb résbe álljtottam, az akku pedig megtámasztotta. Eleinte nem volt valami nagy érdeklõdés talán a Forma-1 ment a TV-ben..
Kezdtem is az RH antenna kialakításához, szerencsére volt segítségem bõven. Csabi öcsém és két cimbora segítettek a sok drõt és akku cipelésében.
Leléptem kb. 40 métert és ekkora lett a huzal antenna melyet a park fáinak alsó ágaira dobtunk a járó-kelõk nem kis csodálkozására.
Az LW végét egyszerûen bedugtam a "transzmacs" egységbe lehangoltam és mûködött. Meg született 80 m-en az elsõ QSO, ráadásul oda-vissza QRP. HA8MK/QRP Orosháza Feri op. 10W.
Az elsõ RH próbálkozás után jöttek sorban szinte az állomások, Persze volt amikor bekéretkeztem ismerõsök közé, hogy hogyan vesznek..
Azért 2m en is be-be figyeltem, vagy épp átjátszókról is csalogattam szimplexre partner állomásokat.
Az öreg Tunert megérte kicipelni, mert jó szolgálatot tett ilyen szélsõséges antenna alkalmazása esetén.
Mire teljesen besötétedett megtelt a mini LOG-is 16 összeköttetés jött össze, ebbõl 12QSO 80m SSB-n.


Most voltunk itt elõször, de jót cipekedtünk és jót rádióztunk egyszóval jól éreztük itt magunkat. Köszönet amatõr társainknak akik átjöttek szimplexre és RH-ra ezzel elõsegítették a forgalmazást. Legközelebb irány a Jánoshegy!


Utolsó módosítás: 2006-11-19 17:26

(44 megtekintés)