Starthely alapján Bükk

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2021-10-21
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-101 - Dobronya (Borsodnádasd, 502 m ASL); QRA: KN08BC55, 2 pont, HAFF-044


Tavaly szeptemberben voltam utoljára itthon SOTA-zni. Akkor nem gondoltam, hogy a következőre bő egy év múlva kerül csak sor. (Igaz az idén júniusban a párommal megmásztunk négy OE SOTA csúcsot.) Egyhetes kirándulást terveztünk benne gyógyvizes pancsikálás, kerékpározás és persze egy kis SOTA. Pétervásárán volt a szállás. A hellyel nem volt baj, csak az, hogy reggel 09.00-kor nyitottak, reggeli csak utána volt. Pedig ilyen őszi időben minden perc számít, az 1-2 óra csúszás jelentős lehet.


Na, de mintegy fél 10-kor átmentünk Bükkszenterzsébetre, ott a falu szélén leparkoltam. Az út elején egy patak mentén haladtam, minimális emelkedés mellett.
Persze a patak rossz oldalán voltam, keresni kellett egy átkelési lehetőséget. Kb. 2 km után át is jutottam, majd ilyen nyílt mezőn / legelőn haladtam további 1-1.5 km-t.
A kis domb, illetve szép őszi színekben pompázó fa után jobbra vettem az irányt, majd egyre emelkedőbben az erdőben folytattam az utamat.
Régen használt erdészeti út, aljnövényzettel, cserjékkel benőve: hol jobban, hol kevésbé jól járható. Ez is egy olyan csúcs, ahová nem vezet turistaút, még a környezetében sem, hi.
Ahogy mentem egyre feljebb, úgy erősödött az É-ÉNy-i szél. Felérve a nem túl magas, 502 m-es domb tetejére, a csúcskő ott van a legmagasabb ponton.
Íme! Egész jó állapotban van. Viszont innen a kilátás gyakorlatilag semmi.
A csúcskő mellett települtem. Nagyon jó volt a terjedés: 75 perc alatt 68 qso-t naplóztam a szokásos három (7-10-14 MHz) sávon, benne 3 HA állomás és két dx (egy USA és - a SOTA-zasom során - az első Japán).
Egy nagyobb fa "árnyékában" ültem a földön. Jó terjedés volt, még maradhattam volna fenn, de olyan erős É-ÉNy-i szél fújt, hogy majd lefagytam, ráadásul a szél fütyülése a fülhallgatóban sokszor hangosabb volt, mint a vett állomás jele, hi. Így aztán bontottam és ugyanazon az úton, amelyiken feljöttem visszatértem az autóhoz.


Az út felfelé 3.5 órát tartott. Lefelé - mivel már ismertem az utat és menekültem a széltől - mindössze 2 órát vett igénybe. A távolság Bükkszenterzsébetről oda-vissza mintegy 7-8 km-re adódott. (Sok gyaloglás, hi!)


Utolsó módosítás: 2021-10-27 14:53