Az utolsó közép-magyarországi csúcsom

Kõvári István, HA2EBA - 2022-02-16
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2EBA


Érintett SOTA csúcsok:
  KM-003 - Vár-bükk (Nagybörzsöny, 743 m ASL); QRA: JN97KW59, 6 pont, HAFF-004


A magyarországi 5 SOTA körzetből 3 -ban már mindegyik csúcsra ellátogattam, a KM körzetből pedig már csak 1 hiányzott… Végre eljött ennek is az ideje, ráadásul száraz de hideg február volt, így a közlekedésnek, túrázásnak sem volt fizikai akadálya, elindultam hát a Vár-bükk-be. A GPS-be Perőcsény település/Hegyalja utcáját javasolt beállítani.


Nem érdemes az utca legvégéig menni autóval, mivel ott még hétvégén is fafeldolgozás zajlik, nem éreztem biztonságosnak ott hagyni az autót, ezért az utca végétől kb 300 méterrel álltam meg az aszfalt mellet, itt volt elegendő hely.
A utca vége után tovább kell menni egyenesen, már könnyen meg lehet találni a fákon a turista út jelölést. Szerencsére ez ki lett takarítva, ebből volt nehézség a múltban.
A piros keresztet követtem végig. Sokszor előfordult, hogy a turistaút közvetlenül a földút mellett fut, sőt néha becsatlakozik majd ismét szétválik, érdemesebb a földúton haladni – sokkal könnyebb, ugyan ebbe fut bele a turistaút is a végén.
A megtett úton látszik, hogy a végé fele van egy szinte derékszögű elágazás, na addig a pontig érdemes a földúton menni, után pedig a toronyiránt a csúcshoz.
Az odavezető úton kb -4 fok volt, a hegytető pedig havas volt … visszafelé már +4 volt, a földút sok helyen felolvadt, csúszkálni lehetett a sárban, tehát sokmindenre érdemes készülni. Igaz, hogy folyamatosan emelkedett az út, de nem volt vészes, a földút jól járható volt felfelé, egyedül a derékszögű elágazás után jött egy fárasztó, meredek szakasz. A teljes 5 km-es úthoz felfelé 1:47 perc kellett.
Mivel februárban voltam, ezért még nem volt teljes a fák lombkoronája, a kilátás is szép volt. A csúcskő kismérető, nagy gazban lehet nem egyszerű a megtalálása.
És az elmaradhatatlan csúcsfotó.



Utolsó módosítás: 2022-02-16 01:31