Hegyeske

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2022-02-11
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-105 - Hegyeske (Bárna, 481 m ASL); QRA: JN98XB28, 1 pont


Egy olyan csúcs - az utolsó - amely még nem szerepelt a beszámolók között. Pedig előttem öten is jártak fenn SOTÁ-zni. Ezért is döntöttem úgy, hogy bár ez a dombot a Nagy-kővel(EM-041) egy napon - szó szerint - másztam meg, mégis külön beszámolót írok róla.


A faluközpontból visszafelé (dél felé) haladva a főúton mintegy 1,5 km mentem, majd balra befordultam a Tó utcába és kb. 500 m után az út szélén leparkoltam a felújítás / átépítés alatt álló Zöld sziget vendégház kerítésének túlsó szélén. Innen indult egy erdészeti út felfelé.
Turista jelzés nincs, sőt az erdészeti út is jócskán elkanyarodik a tetőtől, így aztán a táv közel felét toronyirány - meredeken, helyenként 40-45 fokos emelkedővel - mentünk fel. Szerencsére a tölgyerdő lehullott levelei miatt ez kevésbé volt csúszós, mint az erdészeti út - délre már az éjszakai fagyásból kiolvadt része.
Ez a domb a Hegyeskéhez viszonyítva közel 40 m-rel alacsonyabb, de a meredekség miatt keményebb volt feljutni rá. Ráadásul kilátás sincs semerre. Viszont A domb teteje laposabb, így könnyebben lehetett a dipólt telepíteni, hi. Valami mesterségesen telepített követ találtam, a megadott koordinátán, valószínűleg ez a csúcskő, csak nincs a szokásos trapéz alakú betonlapokkal körbevéve. Nem baj, ülőhelynek megfelelt.
A terjedés vagy a chaserek aktivitása jó volt: a szokásos három - 7-10-14 MHz-es - sávon bő egy óra alatt 62 összeköttetést naplóztam, köztük egy S2S és egy DX (VE).


Ahhoz képest, hogy Bárna egy - elég szegény - zsákfalu, viszonylag hosszú főutcával, sok-sok házzal, elég tiszta és kulturált. A fejlődés / fejlesztés nyomai is jól látszanak. Az utcasarkokon fából készített, kimart és festett tájékoztató táblák vannak kihelyezve, sőt igen mutatós, a környéket bemutató, színes tabló is található.


Utolsó módosítás: 2022-02-17 09:21