Bárna két csúcsa

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2022-02-11
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-041 - Nagy-kő (Bárna, 520 m ASL); QRA: JN98XC42, 2 pont
  EM-105 - Hegyeske (Bárna, 481 m ASL); QRA: JN98XB28, 1 pont


Nem szokásom két csúcsot egy napra betenni, különösen úgy, hogy még tovább kell autóznom, de a Bárna melletti két csúcs olyan közel van egymáshoz (lévonalban 2,1 km), és (a település) olyan félreeső helyen van (zsákfalu), hogy még egyszer nem akarván oda visszatérni, így mégiscsak bevállaltam a két csúcsot.


Eredetileg úgy terveztem, hogy a Békás-tóig (!) megyek autóval, de odáig csak földes út vezet, ami elég járhatatlannak tűnt - legalábbis személyautók számára. Így a kocsit a falu központjában - templom, községháza, óvoda, orvosi rendelő - parkoltam le.
A korábbi térképek szerint a k3 út vezet el a Nagy-kő mellett, a helyi friss tábla szerint viszont z3. Az út elvezetett egy nem oly régen épített Kálvária domb és kilátó mellett ...
illetve a befagyott Békás-tó (pihenő - bivakoló hely és/vagy horgász-tó) mellett.
Az út első fele nem lett volna rossz: csakhogy tél van és az Északi-Középhegységben gyalogolok. Reggel az út még fagyos - ezért csúszik, a szép napsütéses idő hatására a fagy kiengedett és így már a szintén csúszós, de már sáros úton kellett / lehetett haladni. (Ki tudja melyik a jobb? Talán a jeges: attól nem lettem sáros és a bakancsom sem lett több kilóval nehezebb, hi.)
A háromszög jelzés gyakorlatilag az elágazástól végig követhető, helyenként látszik mind a régi kék, illetve az újabb zöld jelzés. (Biztos, ami biztos! Így senki sem tévedhet el.)
Az utat mintegy 2 km-re saccoltam, csak az utolsó pár száz méter volt meredekebb.
Itt a tető. Ide csak vertikális antennával lehet települni.
Viszont a kilátás bő 180 fokban kitűnő. (Különösen, ha a levegő nem lett volna párás.)
Biztos, ami biztos, hogy jó helyen jár az ember, ki is van írva a sziklára a Nagy-kő neve.
Mivel a dipóllal fent nem tudtam települni, így kicsit lejjebb, közvetlenül a sziklaszirt alatt települtem. Mivel a terep itt még meredek volt, így elég lejtősre sikeredett az antenna telepítése. (A képen nem látszik, hogy mennyire "lejtett" az antenna, hi.)
Egy, az alján kiszélesedett fára csücsültem le és rendeztem be a qth-mat. Nem volt rossz terjedés, csak az egyik sávváltásnál a szűkös hely miatt az egyik hosszabbító fennakadt a fán és leszakadt. Így csak két sávon (7-10 MHz-en) dolgoztam: gyakorlatilag 50 perc alatt 42 összeköttetést naplóztam, benne egy S2S.


A bontás után visszatértem a kocsihoz, visszafelé mentem vagy 2 km-t, majd következett a második csúcs. A Hegyeskéről szóló beszámolót lásd külön!


Utolsó módosítás: 2022-02-17 09:16