Egy kemény nap

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2022-10-04
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-008 - Téglás-kő (Gönc, 753 m ASL); QRA: KN08PK96, 6 pont, HAFF-047


A második napon testileg és lelkileg felkészülve a kiadós sétára átautóztam Hejcére.


Hejcén a községi önkormányzat melletti parkolóban hagytam a kocsit. Innen a cél légvonalban 4.2 km-re volt, több mint 400 m szintemelkedéssel.
A falu főutcáján haladva, jobboldalt egy kis repülőgépet tartó oszlop, rajta a p4 turistajelezéssel mutatta a balra történő letérés helyét. Út a Téglás-kőre nem vezet fel, de a Borsó-hegyre igen, így az út kb. 90 %-át kijelölt turista úton tettem meg.
Tábla mutatta, hogy Tájvédelmi körzetben haladok. Mintegy 4 km gyaloglás után - egy útelágazás , erdei pihenő és egy erdészház közelében - áttértem a p- jelzésre.
Tovább haladva volt ez a látványos sziklaszirt, amelyről Ny-i irányba jó kilátás nyílott a Hernád völgyébe.
Hogy jó helyen járok, még egy - szigorúbb - tábla utalt a TK-re. A sziklaszirt után nem sokkal volt egy elágazás a Borsó-hegyre, de én jobbra fordulva haladtam tovább a p- jelzésű úton.
További kb. 1 km után, egy alig észrevehető vadetetőnél, jobbra letértem az útról és toronyiránt - már fenyveserdőben - mentem fel a csúcsra. Jó kétórás gyaloglás után 1100-ra értem fel a hegytetőre.
Fenn csúcskövet nem találtam, de a feltételezett csúcstól mintegy 50 lépésre volt egy tisztás, ahol az erdő szélén, kövekre települve rendeztem be a QTH-mat.
Telepítés és antenna állítgatás közben - a kidőlt fák és a kövek miatt - bánta is a lábam zománcrétege a helyszínt. (Ez persze nem látszik a szép kis tisztást mutató képen, hi.) A terjedés jó volt, közel másfél órás aktiválás során 65 QSO-t naplóztam, benne 3 HA, 2 DX és 4 SOTA S2S állomás.
Visszafelé egy elágazásnál tettem egy 7-800 m-es kitérőt és felmentem a Borsó-hegyre, ahol felkerestem a 2006-ban, KFOR-misszióból hazatérő szlovák repülőgép szerencsétlenség áldozatainak állított emlékművet - és a 42 áldozat nevével ellátott kopjafás - emlékparkot.
A repülőgép szerencsétlenség áldozataira emlékezve Hejce községben is található egy emlékmű.


Az erdészháztól hátralévő 4 km-t már nagyon untam, alig vártam, hogy véget érjen az aznapi gyaloglás, hi. Visszatérve a szállásra el is nyújtóztam egy kicsit. Aksi töltés, felkészülés másnapra és vacsora után pedig jöhetett a megérdemelt pihenő.


Utolsó módosítás: 2022-10-13 07:53