Végre ismét rádiózás - a Zemplénben

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2022-10-03
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-098 - Cser-hegy (Telkibánya, 507 m ASL); QRA: KN08QL54, 2 pont, HAFF-047


Hosszú kihagyás után végre sikerült egy szabad hetet találnom és összehozni egy kedvező időjárással és egy még kedvezőbb szálláslehetőséggel. Mivel az általam még be nem járt hegyek mintegy 90 %-a a Zemplénben van, ide jól össze kell hangolni a kirándulást. (Nem célszerű csak úgy egy-egy napra "leugrani", hi.) Mivel már régen voltam SOTA-zni, az első napra egy nem túl magas csúcsot választottam. Tudva, hogy a Zemplén tele van vulkáni kúpokkal, viszont hiányában van a kijelölt turistautaknak, hi.


A reggeli fővárosi "áthúzás" után - köszönve az M30-as autópályának - már 1000-körül Telkibányán voltam. Az út mellett találtam ezt a kellemes, nem túl régen épült turista pihenőt. Ez ideális hely volt a kocsi leparkolására. (És még arra is jó volt, hogy "száraz lábbal" megússzam az - időjósok által el-elcsúsztatott - jó kis zivatart, hi.
A parkolótól a csúcs légvonalban 1.4 km-re adódott, mintegy 180 m-es szintkülönbséggel. Út a hegyre olyan volt mint a mesében: "hol volt, hol nem volt...".
Kilátás sem volt jellemző. Egy ilyen kilátópont ízelítőt adott a következő napi várható - általában 700 m-es - dombokról.
Az előző heti igen csapadékos időjárásnak köszönhetően a gombatermés jónak mondható.
A csúcson szokásos - mesterséges - csúcskövet nem találtam, de összerakott természetes köveket igen. A kövek mellett pont volt elég hely a dipól antenna kihúzásához is.
Pár perccel dél előtt elkezdtem rádiózni. A 40m-t ki kellett hagynom, mert az ott folyó DTC miatt gyakorlatilag nem volt szabad hely. Ennek ellenére 30 és 20 m-en jó volt a chaserek aktivitása: bő egy óra alatt 71 összeköttetést naplóztam, benn egy HA, egy DX és 4 S2S qso.


Míg az út felfelé 40 percet vett igénybe, lefelé elég volt 30 perc is. Gyorsabban nem nagyon lehetett jönni a nedves avar miatt. Ezután elfoglaltam a szállást és felkészültem a következő napi 753 m-es csúcsra.


Utolsó módosítás: 2022-10-13 07:46