Utolsó napi Magoska

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2022-10-07
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-011 - Magoska (Boldogkőváralja, 734 m ASL); QRA: KN08PI43, 6 pont, HAFF-047


Elérkezett a hét 5 munkanapjára tervezett utolsó napi aktiválás. Viszonylag korán elhagyva a szállást, már Bp. felé vettem az irányt. Boldogkőváralja mellett egy kis zsákfaluban, Arkán, a falu szélén, egy lezárt sorompó előtt hagytam az autót.


A térkép szerint a sorompó mögött indul egy erdészeti út, amely megközelíti a csúcsot, de fel nem vezet. (Amikor felértem kiderült, hogy csak kellett lennie egy gépkocsival járható útnak felfelé.) A képen Magoska csúcsa.
Balról elkerített gyümölcsös (szilvás ?). Az út fűvel benőve, egyértelműen látszik, hogy ezt még az erdészek sem használják. Mintegy 2-300 m után az út drótkerítéssel lezárva. A kerítésen túl folytatódó utat viszont rendszeresen használják (nem füves). Valakik úgy gondolták, hogy azért nem kerülnek és kibontották a kerítés alját. Így én is ezt a lehetőséget választottam és átbújtam ezen a lyukon, oda- és visszafelé is.
A gyümölcsöst elhagyva viszonylag kellemes őszi erdei úton közelítettem meg a hegyet.
Kb. félúton felfelé megláttam, hogy az út mellett valahonnan - valahová felvezették a nagyfeszültségű - 3 fázis - kábelt. Minden villanyoszlopon volt egy - sorszámmal ellátott - ÉMÁSZ tábla. Na, gondoltam, hogy innentől csak a villanyvezetéket kell csak követni. Majd csak felvezet valahova.
A vezetéket egyébként az ÉMÁSZ 2021-ben telepítette, amelyhez a szabvány villanyoszlopok zömét Németországból importálták. (Kis biléta az oszlopokon.) A 24-es ÉMÁSZ tábla volt az első, amelyik becsatlakozott ebbe az útba, majd egyszer csak a 44. számnál véget is ért. A 44. oszlop tetejéről kb. 1 m-re lógott lefelé a vastag, 3-fázisú vezeték vége. Tovább se oszlop, se vezeték - és még a csúcs is jóval arrébb volt.
Még egy darabig mentem ezen az úton, majd amikor úgy gondoltam, hogy már elég lesz, jobbra letértem és toronyiránt mentem föl a csúcsra.
A csúcson egy 1976-ban épült geo-torony, mellette a vas trafóház, tetején pedig mobil, illetve mikro átjátszó antennarendszer.
Végül is valahonnan csak fel kellett, hogy vezessen valamilyen gépkocsival járható út, mivel a fent lévő volt geodéziai toronyra rátelepült mobil átjátszó telepítői, illetve karbantartói csak felmennek valahogyan.
Én a - képen - szemben lévő irányból érkeztem, de a tetőn itt egy négyes elágazás volt. (Melyik lehet(ett) a kocsiút? Ezt nem tudtam megállapítani. Mindegyik egyformának tűnt.)
A torony előtt, az útkereszteződésnél volt egy kis tisztás, ami kiválóan megfelelt a dipólom kihúzásához, illetve a QTH berendezéséhez. Igaz, hogy csak a földön települve rádióztam. Közel két óra alatt a 3 sávon és összesen 78 QSO-t naplóztam, köztük 5 HA, 2 S2S, egy WFF és egy POTA.


Amikor már nem nagyon jöttek a chaserek,bontottam és ugyanazon az úton, mint idefelé, visszatértem a kocsihoz és hazajöttem. Szumma: 5 nap alatt 6 SOTA-csúcs és közel 400 qso volt az eredmény. Ezek alapján a heti - aktiválást - sikeresnek értékeltem.


Utolsó módosítás: 2022-10-13 08:03