Istállós-kő

Ugrai János, HA7NB - 2022-10-25
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA7NB


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-003 - Istállós-kő (Bükk, 959 m ASL); QRA: KN08FB16, 10 pont, HAFF-002


A negyedik csúcs támadásra az Istállós-kő lett kiszemelve. Tudtuk, hogy nem lesz könnyű, de a bátraké a szerencse ahogyan a mondás is tartja. Szilvásváradon hagytuk az autót, onnan kisvasúttal mentünk a végállomásig, majd gyalog folytattuk az utat a csúcs felé. Nem volt egy egyszerű menet. Valószínű van egy valamivel könnyebben megközelíthető lehetőség is, de mi ebből az irányból próbálkoztunk. A párás levegőtől átnedvesedett talaj és a fákról lehulló falevelek sokasága csak nehezítette a feljutásunkat. Félúton már "tüdő cserén" gondolkoztam, és a Himalájai serpák strapás élete jutott az eszembe, de nem adtuk fel. A remény hal meg utoljára. HI!


Egy szép őszi kép az erdei kisvasút végállomásánál.
A felső-tónál vadkacsák élvezkedtek az őszi környezetben.
A bátrabbak egészen közel merészkedtek némi ennivaló reményében, de sajnos csalódniuk kellett. Egy idő után vissza is totyogtak a vízbe.
Embert próbáló emelkedőkkel tarkított útvonal. Az alföldi viszonyokhoz szokott lábak próbája is egyúttal. A légzőszervek is tesztelve lettek. HI.
Utunk során többször is találkoztunk az őszi környezetbe nagyon jól beleolvadó szalamandrákkal.
Útközben az ősember barlangját is megtekintettük.
És a várva várt csúcs-kő ami végül is fából van. HI!


A technika: antenna EFHW ~20m huzal 1:49 illesztővel és a Spiderbeam bot, rádió Yaesu FT-817ND, áramforrás 12Ah zselés akku (jelentősen megkeserítette az utat a súlyával, 3.9kg) Azóta egy LiFePO4 akku (1.1kg) váltotta fel. A következő rádiózáshoz már ezzel megyek. Ismét 14MHz-en rádióztam ssb módban. Most csak 22 QSO és egy S2S kapcsolat jött össze. A vége felé már a terjedés is lecsengőben volt, így pakolás és indulás az állomásra, mert "a vonat nem vár...". Ekkorra már a nap is átsütött a felhőn igazi szép őszi napsütéses idő lett.


Utolsó módosítás: 2022-10-29 13:27