A Tokaji Kopasz-hegy

Ugrai János, HA7NB - 2022-11-04
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA7NB


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-037 - Kopasz-hegy (Tokaj, 528 m ASL); QRA: KN08QC58, 2 pont, HAFF-045


Most a SOTA helyszíne a Tokaji Kopasz hegyre esett. Kissé hűvös és párás időben keltünk útra. A navigáció nem mindig volt velem egyetértésben, így nem kérdés hogy a "vitás" helyzetekben nekem volt igazam. Utólag derült csak ki, hogy még sem. Egy kis kerülővel és egy félórával később értünk a kiszemelt helyre. Technika: rádió FT-817ND (eredetileg az Eagle SDR rádióval akartam dolgozni, de előző este a tápzsinórjával akkut töltöttem, így voltam szives otthon hagyni, ami természetesen csak a helyszínen derült ki, hogy otthon maradt.) Ekkor került elő a kis Yaesu 817. Antenna 12m árbócról lejtősen leengedett 20m-es huzal, 1:49-es "balun" UN/UN. Akku 12V LiFePO4 9Ah. A súlya negyede mint a korábbi aktiváláskor cipelt (~4Kg) zselés akkunak.


A párás időjárás miatt nem lehetett igazán gyönyörködni. Csak délutánra sütött ki a nap amikor már lejöttünk a hegyről.
A terület HAFF-0045 -ös körzet is egyúttal így nem volt szokatlan hogy a clusterba beírva nem csak a SOTA, de a Flora & Fauna vadászok is megjelentek.
A védett területet jelző tábla segített a hozott anyagból telepített "torony" antenna tartó botom rögzítésében is.
És egy valódi torony a fák takarásában. A jellegzetes TV adótorony látképe.
Az antenna rádió felőli végén a UN/UN illesztő, a földön az FT-817ND, az akkumulátor, és az operátor (takarásban) a papír alapú LOG vezetése közben.
Sorban jöttek az állomások. Most is csak egy S2S állomás akadt mikrofon végre. Viszont két hazai amatőrrel is sikerült QSO-t létesíteni. Köszönet HA5MA Lacinak, és HA7MO Lacinak is.
A hegyre vezető út. Itt éppen a lefele irány látható.


46 összeköttetés lett naplózva, SV, I, OH, D, EA, S5, G, SP, ON, HB9, HA, UA, körzetekkel. Pakolás után még visszamentünk a Tarcal melletti hegytövében az útról is látható kis kápolnához. Majd egy rövid "látogatás" az egyik borkereskedésben, némi "szuvenír" vásárlással. A időjárás naposra fordult, igen kellemes 17C-fok körüli hőmérséklettel, bár a gyenge szél rontott pár fokot a hőérzeten. Ismét egy kellemes rádiózással egybekötött túrázást tudunk magunk mögött. 73! HA7NB / János


Utolsó módosítás: 2022-11-08 16:01