Ismét a Zemplénben - 1. nap

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2023-04-17
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-092 - Solymos (Pálháza, 545 m ASL); QRA: KN08QK86, 2 pont, HAFF-047


Fél évre az előző túra után, kihasználva az első igazi - bár nem tökéletes, esőkkel tarkított és szeles - tavaszi hetet, ismét Zemplén irányába fordítottam a kormányt. Bő 3-órás út után Telkibányán, a Kossuth utca végén parkoltam le.


Felszerelkeztem és elindultam a Csengő patak völgyében a (naracs)sárga jelzésen Solymos irányába. A falu vége felé egy kanyarban megcsodáltam eme - utcán lévő - faragásokat.
Elhagyva a települést, kezdődik a Zempléni Tájvédelmi Körzet.
Bő fél órát tovább haladva látható a Magyar Királyság területén a középkorban épített (kialakított, történelmileg az) első duzzasztómű maradványa. A csengő patak vizét zárták el helyben termelt kövekkel, várfalépítés technikájával kivitelezve.
A keresett hegy lábához érve, a kényelmes turista útról letérve, leginkább vadcsapásokon meredeken kellett felfelé menni, több részen is kapaszkodva.
Csúcskövet nem találtam, de ez a kis csapás alkalmas volt a dipól kihúzásához. A QTH-mat pedig - leginkább szokásos módon - a földön rendeztem be.
Nem tudom, hogy a déli óráknak volt e köszönhető, vagy valami technikai probléma jelentkezhetett, de a lényeg, hogy bő 90 perc alatt mindössze 33 összeköttetést naplóztam, köztük 4 S2S és egy HA hjel, valamint az első és az utolsó qso egy-egy WFF.


Felfelé menet kiszúrtam egy hajtűkanyart, ahová érdemes lenne egyenes lejutni. Sajnos a térképen egy másik hasonló kanyart szúrtam ki és abba az irányába mentem le (a hegy túloldalán, hi). Mire rájöttem a tévedésemre, meg kellett kerülni a fél hegyet. Így a visszaút bő 2,5 órába tellett.


Utolsó módosítás: 2023-04-26 08:08