Szurok-hegy - második nekifutásra

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2023-04-18
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-019 - Szurok-hegy (Kéked, 645 m ASL); QRA: KN08QN53, 4 pont, (HAFF-047)


Tavaly ősszel már próbálkoztam ezzel a csúccsal, de amint felszerelkeztem és éppen indultam volna felfelé, megjelentek a vadászok egy terepjáróval és közölték, hogy ők pont most és pont ott a hegyen vadásznak és a saját biztonságom érdekében lebeszéltek a túrázásról. (Hasonlóan jártak a gombaszedők is, hi.)


Kéked - Hollóháza között kb. félúton van egy útkereszteződés. Onnan már tisztán látszik a Szurok hegy vonulata. Az első két kisebb dombocskát - és a sáros utat - elhagyva, ilyen kellemes erdei út vezet fel a csúcsra.
Az út durván felén, keletre volt kilátás, pont a Füzéri várra. (Bár elég messze volt.)
A kocsiúttól az út a csúcsig bő 2 km, 45-50 perc alatt megtehető. Az első fele kényelmes, a végén erőteljesebben emelkedik. De nem vészes. Csúcs van, de csúcskő nincs, csak a nemlétező követ körbevevő 4 trapéz alakú betonlap. A kő helyén egy farúdon kiírva a hegy neve. (A határról indulva is fel lehet jutni a z3 jelzésen, de az állítólag kicsit hosszabb és jóval meredekebb.)
Település után kiderült, hogy az előző nap is jelentkezett probléma továbbra is fennállt. Ahogy egy erősebb széllökés feldöntötte az antennámat, kiderült, hogy a koax belső ere, fönt az antennánál kiszakadt az amphenolból. Egyórás szerelés - hámozás, pucolás, szigszalaggal rögzítés - az erős, hideg É-ÉK-i szélben, majd folytatódhatott a rádiózás. Az eredmény: 34 QSO, 2 S2S, 2 HA és egy WFF.


Felkészülve a következő aktiválásokra, a szálláson békés körülmények között megforrasztottam a koaxot.


Utolsó módosítás: 2023-04-26 08:04