Vár nélkül a Gileváron

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2023-04-19
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-110 - Gilevár (Nagyhuta, 463 m ASL); QRA: KN08RK73, 1 pont, HAFF-047


Ismét egy olyan csúcsra mentem fel, amelyikről - bár többször is volt aktiválva - nem szerepel a beszámolók között. Hurrá, akkor előre! Kicsit gyanús volt ugyan, hogy egyik térképen sem jelöltek rajta semmilyen utat. De végül is találtam egyet, valaha volt turista utat, amely a Kemenes pataktól indul. A csúcsra ugyan nem vezet fel, de egy jó darabon felvisz, majd elvisz mellette. Eredetileg Pálházáról a keskeny nyomközű kisvasúttal akartam elmenni a Kemenes pataki megállóig, de ilyenkor a vasút még csak hétvégeken jár. Így Kishután továbbmenve az elhagyatott Kemenes pataki vasúti megállónál tettem le a kocsit.


Röpke 200 m séta után rögtön indítottam egy erőszakos folyóátkeléssel, akarom mondani két patakon történő átmászással. Elég lett volna csak a Kemenes patak felett átmenni, de híd az nem volt. Viszont bedőlt (vagy szándékosan beledöntött fák igen. Na én két ilyenen keltem át. (Erről, az előző szombati Bp-i Duna fölötti átmenés jutott eszembe. Na én nem a Duna felett 40 m-rel, hanem csak a patakok felett 40-50 cm-rel, nem 400m hosszon, hanem csak 4-5m-en és nem egy vékony huzalon, hanem kb. 15 cm vastag fán keltem át, hi. Visszafelé ugyanígy.)
Átkelés után tisztán lehetett követni a valamikori utat, viszont kezdésnek elég jól emelkedett (kb. 20-30 %-ban). Néha egy-egy bedőlt fát, máskor a mély pocsolyákat kellett kerülgetni. Bő egy km után volt egy útkereszteződés. Itt volt - látszatra elég jó állapotban - egy turista pihenő, padokkal. A rátelepedett mohák, zúzmók alapján nem mostanában használták, hi.
A lengyel bérci elágazás után letértem sz útról és toronyiránt megindultam felfelé. Hasonlóan több másik zempléni hegyhez, ennek is a utolsó rész igen meredek volt, és a surranóm örökösen megcsúszott a lábam alatt lévő sok, kicsi vulkáni törmeléken.
De aztán - mintegy 1,5-órás út után és kb. 3,5 km-t megtéve - felértem. Az előző napok csúcsaihoz hasonlóan kilátás itt sincs, de a tetőn egy keskeny, viszonylag hosszú plató van, amelyik tökéletesen megfelelt az antenna telepítéséhez. (Csúcskő nincs.)
A QTH vasbilincsekkel megerősített fatuskón volt. (Ki és mikor vihette oda fel a 3 vasbilincset - nem tudni. De nem mostanában az biztos.) Bő másfél órát rádióztam a szokásos sávokon, és 55 qso-t naplóztam, köztük 2 S2S és 3 HA álls. TNX!


Visszafelé viszonylag könnyen megtaláltam a felfelé használt utat és - a lejtőnek köszönhetően - kevesebb mint egy óra alatt lejutottam a kisvasúti megállóhoz. Gondolom nem újdonság, de ez a nap is igen szeles volt, hi.


Utolsó módosítás: 2023-04-26 07:58