Két csúcs a határ mellett

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2023-04-20
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-038 - Korom-tető (Füzérradvány, 527 m ASL); QRA: KN08SM32, 2 pont
  EM-088 - Lipovec (Füzér, 621 m ASL); QRA: KN08SM19, 4 pont, HAFF-047


Sokáig töprengtem, hogy bevállaljam-e a két csúcsot egy napra. (HA2VR Gyula szerint megcsinálható. Légvonalban 3400m. Egy 500-as csúcsra fel, majd ugyanannyit le, tovább fel egy 600-asra. Ja, és még vissza is kellene menni az autóhoz. Végül belevágtam.) Pálháza után valahogy Füzérradványt elvétettem (észre sem vettem), de eljutottam Füzérkajatára. (Útközben a nap gyönyörűen megvilágította a fehérre meszelt füzéri várat.) A falu szélén parkoltam le egy fapados pihenőnél. Innen gyalog folytattam az utat a határ - és a Korom-tető - felé. Az aszfaltos út néhány 100m után elfogyott, murvás vezetett tovább.


Amikor megláttam a k+ jelzést, letértem arra. Bár ne tettem volna. Az első 3-400m ilyen útnak nem nevezhető, "jelzett turistaúton" vezetett. Később valamivel jobb lett, de a k+ jelzés nem visz fel a csúcsra, elmegy alatta. (Gondolom a távközlési toronyt is érintve.)
Az utolsó 3-400 métert - a korábbiakhoz hasonlóan - toronyiránt tettem meg. A meredeken felfelé haladva a vulkáni köveken nem volt leányálom. De felértem. A csúcskövet is megtaláltam. Eltérés a korábbiaktól, hogy a HÁP köve nem a szokásos 4 betontrapézzal volt körbevéve, hanem egy valódi körgyűrűvel. De ez így is ideális lett a QTH kiválasztásához.
Elég jó volt a terjedés. Közel 90 perc alatt 75 QSO-t naplóztam a 3 sávon: benne egy HA, és 3 SOTA/WFF állomással.
Bontás után nem visszafelé indultam, hanem a domb másik oldalán - még meredekebben, mint felfelé - mentem le a határig. Elvéteni nem lehetett: a szabályos távolságokra telepített kövek M, illetve S betűje egyértelműen jelezte, hogy éppen melyik oldalon sétálok, hi. A határ vonala egyúttal turista út is z- jelzéssel.
Lipovecre tartva, visszanézve így mutatott a Korom-tető.
Amíg bandukoltam, három - hagyományos - csúcskő mellett is elhaladtam. (Ezek ugyan kisebb magaslatokon, de nem hegytetőn voltak.)
Csak a határon - z- jelzésen - több mint 3 km-t tettem meg Lipovecig. A csúcs - a térképektől, illetve a GPS koordinától eltérően - egyértelműen a határon, a határ közvetlen közelében van. Az enyhén csökkenő plató megfelelő volt a településre. Csúcskövekkel az úton idefelé többször is találkoztam, de itt fenn nem, csak egy kövekből összehordott csúcsjelzéssel.
Mintegy 75 percet rádióztam fenn. Ezalatt összesen 62 összeköttetést naplóztam, benne egy HA állomás és 3 S2S.


Lefelé nem a határon indultam vissza, bár mintegy 6 km gyaloglással levitt volna a kocsihoz, de én egy rövidebb utat választottam és egyenesen becéloztam Füzérkajatát. Hol toronyiránt mentem lefele, hol a k3 és a k+ utakon. A település előtt egyszer csak elfogyott a k+ jelzés. (Egyszerűen megszüntették a turista utat - lefestették.) Kénytelen voltam egy magánház udvarán keresztül átmenni. (Természetesen a tulaj jóváhagyásával, aki fel is homályosított, hogy kik és miért is szüntették meg ott a turista utat.) Ezzel a 4-napos zempléni túrám befejeződött.


Utolsó módosítás: 2023-05-01 17:47