Egy közel 800 m-es hegy

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2023-09-27
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-007 - Gergely-hegy (Fony, 783 m ASL); QRA: KN08PJ79, 6 pont, HAFF-047


A második nap csak egy röpke 10 km-es autózással indult. Még a hegyek előtt, Zemplén NY-i szélén lévő Hejce község (szintén zsákfalu) szélén parkoltam le, ...


a 2006-ban szerencsétlenül járt szlovák katonai repülőgép áldozatainak emlékművének közelében.
Innen a s- turista jelzésen indultunk el. Beérve az erdőbe a jelzést elvesztettük, de - a GPS térkép szerint - azzal párhuzamosan - vagy 100m-rel lejjebb - haladtunk egy erdészeti úton. Így mentünk szép komótosan közel 2 km-t, enyhén, de folyamatosan emelkedve míg egyszer csak belecsatlakoztunk a s- jelzésre. (Út közben többször is belefutottunk kidőlt fákba.)
Egy útkereszteződében áttértünk a z- jelzésű útra (amely egyébként Fóny irányából jön), és ezen haladtunk további kb. 1,5 km-rt. Már kicsit erősebben emelkedve. (Mivel az előző héten bőséges csapadék érte el kicsi hazánkat, így a héten több kisebb-nagyobb gombfajtával találkoztunk, viszonylag nagy mennyiségben.)
Amikor úgy éreztem, hogy már elmentünk a csúcs mellett, akkor balra letérve, elhagytuk a turista utat és megpróbáltunk toronyirány felmenni. Egy mintegy 500 m távolságot jelentett légvonalban, de vertikálisan további 300 m szintkülönbséget! És ilyen "utat". (ld. a képet) Csak ez a kis táv leküzdése közel egy óránkba telt, hi.
Meglátva a kőrakást, megörültem, hogy végre felértünk a hegyre, de nem egészen...
... a csúcs, a csúcskővel együtt további pár méterrel magasabban és vagy 60-70 m-rel arrébb volt.
Kik és hogyan vitték fel ezeket a betonelemeket oda???
A csúcson a csúcskő elfért, meg talán egy vertikál antennával dolgozó SOTA-s is tudna ott települni, de másra nemigen volt hely.
Ezért visszajöttem a kőrakásig és ott rendeztem be a QTH-mat.
Közel két órát rádióztam. Ezalatt a 3 sávon 79 összeköttetést nyugtáztam, köztük 7 S2S, 2 HA és egy DX.


Sikeres aktiválás után bontottam és közel azonos úton visszatértünk az autóhoz. Amíg az út felfelé 3 órát tartott, visszafelé elég volt 2,5 óra is. Egyébként Hejcétól - a kocsitól - légvonalban csak 2,3 km volt a távolság, addig mi a turista utat és az úttalan torony iránti mászkálást is beleszámítva összesen (oda-vissza) több mint 12 km-t gyalogoltunk.


Utolsó módosítás: 2023-10-01 21:29