Egy eldugott csúcs

Bodnár Lajos, HA5AZC - 2023-09-28
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5AZC


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-091 - Nagy-Fekete-hegy (Pálháza, 563 m ASL); QRA: KN08RK28, 2 pont, HAFF-047


Ennyi Fekete-hegy az EM-ben! Természetesen ezen csúcs sem szerepelt még eddig egyetlen beszámolóban sem. És természetesen se turista út, se erdészeti út nem vezet fel rá. (Vagy valaha mégis vezetett???)


Telkibánya után, Bózsva előtt a Senyői Vendégházhoz vezető út bejáratánál parkoltam le az út szélén. Aszfaltút felvezet a vendégházig, de a kőr alakú piros szegélyes fehér behajtani tilos tábla korlátozza az áthajtást. Mivel nem voltam "bentlakó vendég", így a békesség kedvéért inkább kívül maradtam. Mintegy 150 m múlva amúgy is volt egy - akkor éppen nyitott - sorompó. Arról nem is beszélve hogy a hó végéig 1600 és 0900 között - szarvasbőgés és vadászat miatt - ideiglenesen korlátozták a gyalogos bent tartózkodást is.
Telefonos segítség helyett egy épp arra járó erdésztől kértem útba igazítást. Elmondása szerint a vendégház után megszűnő aszfalt út után menjek csak tovább az erdészeti úton, lesz vagy két kaptató, de az elvisz a Fekete-hegyre. (Hát volt 5 kaptató, hi.)
Az őszi - nyár végi (?) - erdei séta kellemes környezetben zajlott, mondhatni, hogy majdnem egyenes vonalban. (A kaptatókat nem számolva, hi.)
Kiérve egy frissen eldózerolt széles erdészeti (vadász?) útra - amely egyébként körbe vezet a hegyen - úgy döntöttünk, hogy felmegyünk torony iránt. Az utolsó 6-700 m-re még ezért volt 100 m szintkülönbség és néhány kidőlt faakadály és sok-sok kövecske.
A viszonylag nagy és tiszta fennsíkon nem találtam csúcskövet. (Mert nem is volt, hi.) Viszont kényelmesen - a földön - be tudtam rendezni a QTH-mat. Bő másfél óra alatt 65 ök-t nyugtáztam, benne 4 S2s, 2 WFF, 2 HA és egy DX.


Visszafelé egy elágazásnál elvétettük az irányt - és hasonlóan előző napi felfelé menetnél csak most lefelé - egy másik úton haladtunk párhuzamosan. Nem kellett aggódni, mert minden út, (illetve valaha volt út,) az mind a Telki - Bózsva közút irányába vezetett le. Végül is a kaptatókat kikerülve simán leértünk a kiindulási ponthoz, az autóhoz. (Még a Vendégházat is elkerültük.)


Utolsó módosítás: 2023-10-01 21:34