Purga és Bézma

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2006-11-04
Ajánlott turistatérkép: 8. Cserhát térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-030 - Purga (Garáb, 575 m ASL); QRA: JN97TW79, 2 pont, HAFF-023
  EM-044 - Bézma (Csethátszentiván, 515 m ASL); QRA: JN97TW13, 2 pont, HAFF-023


Nem, ezek nem a legújabb valtdizni rajzfilm fõszereplõi... Ez a Cserhát két csúcsa, Pásztótól nyugatra. HG1DTQ Gáborék kitelepülésével (illetve itt) egyidõben én ezeknek a csúcsoknak futottam neki.


A geocaching oldalon talált térkép alapján közelítettem meg a Purgát. A kocsit a Bableves csárdánál hagytam, ami, mint késõbb kiderült, jó választás volt.
A csárda mellett az erdei úton indultam el, a patakot már jég borította.
Átvágtam egy mezõn és egy erdei úton kapaszkodtam fel a gerincre. A képen középen a Tepke kilátója látható, a Purga a baloldalon levõ, ebbõl a szögbõl kisebbnek tûnõ hegy.
A látkép visszafelé: a Bézma. Ekkor még egészen kellemes napos idõ volt.
A kék jelzést nem lehet eltéveszteni, nagyon sûrûn fel van festve.
A Tepke kilátója, visszafelé jövet másztam csak fel rá.
A QTH. A fák között nem fújt annyira a szél és volt természetes tartó is a pecabothoz.

Elõször 2m-en néztem körül, 145.575-ön hívtam (a fiúk a Karancsról voltak 525-ön). Nem volt fényes siker, de a sávban fel-alá keresgéléssel így is összejött 11 QSO. Ezután RH-ra váltottam (7.032). A terjedés nem tûnt a legjobbnak, 9 QSO sikerült (DL, HB9, G, OE). Ugyanennyit csináltam 30m-en is a HG2006GYR hívójellel.

Ekkor már két órája voltam a csúcson, kezdtem rendesen átfázni. És még elõttem volt a Bézma is. Elindultam visszafelé, menet közben meg is ebédeltem.

A Tepke kilátóját nem tudtam kihagyni. Ilyen a látkép kelet felé. Középtõl kicsit jobbra, az elõtérben a Muzsla (az igazi!). Kicsit balra, hátul a Kékes.

Kilátás nyugat felé: balra a Bézma, nagyon távol a Naszály.
A csárdához mentem vissza, onnan másztam fel a Bézmára. Ide (a térképem szerint) nem vezet turistaút. Ha háttal állunk a csárdának, akkor balkéz felõl indul egy erdei út, arról mindjárt az elején balra ágazik ki egy másik út, majd az abból rögtön jobbra meredeken felfelé induló utat érdemes követni. Egy ideig (továbbra is meredeken emelkedve) az erdõben vezet az út, majd egy irtást ér el, ahol tovább kell egyenesen menni (az irtás szélén). Egy jókora emelkedõ után rátalálunk az egykori kék háromszög jelzésre, azt követve érünk fel a csúcsra. Itt már nem volt olyan szerencsém a 2m-rel, egyedül HA7VR Misi bá hallott meg Budakalászról. Az rövidhullám sem nagyon akart menni (tnx SM5BDY). Lassan megindult a havazás is, elõször csak szemerkélt, aztán egészen jól rákezdett. Szerencsémre a Karancs-túrások is a Bableves csárdához tartottak...


Már erõsen sötétedett, amikor elindultam lefelé. Útközben leadtam a rendelésemet, mikor leértem pont akkor hozták ki a gõzölgõ Jókai bablevest HI-HI.


Utolsó módosítás: 2006-11-06 13:29

(79 megtekintés)