Karajsó

Csahók Zoltán, HA5CQZ - 2006-11-25
Ajánlott turistatérkép: 5. Börzsöny térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA5CQZ


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-039 - Karajsó (Nagyoroszi, 524 m ASL); QRA: JN97MX49, 2 pont, HAFF-004


Még a decemberi bónuszidõszak beköszönte elõtt gondoltam megmászom ezt az eldugott csúcsot. A kitelepülés egyik célja a 80 m-en történõ aktiválás


Nagyorosziban, a Drégelyvár vasúti megállónál parkolatam le. Éppen jött a kispiros, nem lehetett kihagyni a fényképet....
A csúcsra nem vezet turistaút, de a Z és a K jelzés felõl is megmászható. Én a Z-t választottam, ez a vasúti átjáró után jobbra vezet. Elõször egy fiatal akácerdõben halad az út (anno itt lehetett a lõtér).
Már a hegyhez közeledve az jelzés egy erdei útra tér rá (ezen kocsival is fel lehet jönni). Az út jellegzetessége a hazánkban egyedülálló fénycsõvel dúsított aszfalt HI.
Felfelé menet a zöld jelzésrõl (az aszfaltútról) egy erdei út vezet a csúcs irányába. Ez az út nagyjából jól járható és a csúcs talán legkevésbé meredek északi oldalához vezet. Onnan toronyiránt mentem, amit nyáron nem ajánlok, mert jókora csalánmezõk maradványán gázoltam keresztül.
Lefelé jövet a kék jelzést céloztam meg. Kis idõ múlva egy kijárt erdei útra értem, ami pont a kék útba torkollott.
A csúcson ritkás erdõ van, ha nem lett volna köd, akkor kilátás is lett volna. A fákra gyorsan telepítettem a már régen nem használt 2x13 m-es dipólt, az bedobozolt Z-match pedig kitûnõen leillesztette 80 m-re.
A QSB és a QRO állomások ellenére sikerült 80 m-en 10 QSO-t lebonyolítani magyar állomásokkal az ország minden részébõl. Külön köszönet HA8LKM Gábornak az aktiválás propagálásáért. 40 méterrel nem próbálkoztam a CQ-WW verseny miatt. 30 m-en újabb tíz ÖK sikeredett, bár elég sokat kellett hívogatni. A végére hagytam a 2 m-t, ott is összejött 4 QSO.
Ekkor már két órájája voltam a csúcson. Éppen bele vagyok merülve a QSO-zásba, fejemen a füles, mikor valami furcsa zörgést hallok a hátam mögül. Hátrapillantok, semmi. Egy idõ múlva megint zörög valami. Ismét hátranézek, hát egy turistát pillantok meg. Mit keres ez itt, ahova semmilyen jelzés nem vezet és az idõ is elég pocsék? (Mondjuk ezt magamra nézve is feltehettem volna... HI) Kiderült, hogy az érdekli, hogy áll-e a Karajsón oszlop. Ez ugyanis a nemrég indult Börzsöny Csúcsai jelvényszerzõ túramozgalom teljesítéséhez szükséges egyik kérdés. A válasz elég egyértelmû volt, akit érdekel járjon utána... Negyedórával késõbb már pakoltam össze, amikor megint furcsa bozótzörgésre lettem figyelmes, de ekkor már tudtam mire számítsak. És tényleg: két újabb turista bukkant fel. Velük is megtárgyaltam a helyzetet és továbbrobogtak a Kámor irányába.


Kár, hogy a napsütéses idõ nem ért el a Börzsönyig, akkor a kilátást is tudtam volna élvezni. Így maradt a nyugodt erdõ és a rádióhullámok.


Utolsó módosítás: 2006-11-29 10:39

(13 megtekintés)