Túra a Mátrában

Donáczy Gábor, HG1DTQ - 2006-12-07
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HG1DTQ, HG2006GYR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-009 - Óvár (Pásztó, 753 m ASL); QRA: JN97VW70, 6 pont, HAFF-031
  EM-059 - Hegyes-hegy (Parádfürdő, 458 m ASL); QRA: KN07AV89, 1 pont


Ismét egy hét szabadság, melyet a Mátrában töltöttem yl társaságában. A ködöt leszámítva nagyon jó volt az idõ. Pár nap bolyongás után csatlakozott hozzánk 2ecz+yl, 5cqz+család, 7sza+yl. A közös aktiválásokról majd õk fognak beszámolót írni.


Óvár csúcsa és elõtte ez a kis rét. A csúcsról sajnos nem igazán nyílik kilátás, csak egy helyen. De a köd miatt ez nem volt látható. Errõl a rétrõl lehet látni a szomszédos Ágasvár csúcsát. Jelzés a csúcsra nem vezet, csak a hegy oldalában halad egy darabon.
A háttérben Ágasvár csúcsa.
A völgyben ilyen sziklás képzõdmények láthatók.
Ez a kis patakocska mosta el fél Mátrakeresztest.
Hegyes-hegyet Parádfürdõ felõl közelítettük meg. A hegy lábánál halad a piros jelzés, errõl kell megtalálni az optimális lehetõséget, ahonnét toronyiránt lehet megmászni a meredek oldalt, mert út ide sem vezet. Nekünk egy krosszmotoros által hagyott nyom segített a tájékozódásban. A képen látható a csúcskõ maradványa. Megmunkált fa rudak is láthatók, valamint beton talapzat nyomai. Valószínüleg valamiféle kilátó szerû alkalmatosság állhatott itt egykoron.
A fák lehullott lombkoronája mellett lehet egy keveset gyönyörködni a kilátásban, ha nem ködös a levegõ. Ennek ellenére egy nagyon szimpatikus, táborozásra alkalmas a helyszín.
Már nincs sok hártra!
Egy kicsit távolabbról.
Próbálom érzékeltetni az oldal meredekségét. Lefelé tovább tartott az út mint felfelé.
A krosszmotoros nyoma.
Ha valaki eljut Parádfürdõre, feltétlenül keresse fel a Szent István Csevicét és kóstolja meg ezt a rendkívül magas vastartalmú vizet! Nem ugyanaz, mint ami némely lakótelepi csapból folyik. :-)))


Sokat voltunk a Mátrában, de még sok a felfedezni és aktiválni való. Van miért visszatérni és errõl a szállásadóink is gondoskodtak rendkívül magas szinvonalon. ( www.hanga.cwe.hu )


Utolsó módosítás: 2006-12-19 18:49

(6 megtekintés)