Muzsla

ha2vr, HA2VR - 2006-12-16
Ajánlott turistatérkép: 14. Mátra térképe

A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-006 - Muzsla (Pásztó, 805 m ASL); QRA: JN97VV12, 8 pont


Régóta terveztem, hogy ellátogatok a Mátrába. 2 csúcsot néztem ki, a Muzsla és a Galya, amely egy napba úgy tûnt, hogy belefér. Pásztótól a hegy lábáig az út a muzslai üdülõk mellett vezet. A Benkõtanya mellett azonban a jelzést elvesztettem és nem is találtam meg. Mint késõbb kiderült, szerencsére.


A tanya elõtt indul a hegy felé egy szélesebb ösvény, amelyen elindulva próbálkoztunk a hegy meghódításával. Ez az út jól járható, bár néhol vízmosásba megy át és a köveken csak óvatosan érdemes lépkedni. Az út több helyen meredeken megy fölfelé, viszonylag jól járható. Egy bõ 1 km után érjük el az erdei utat, amelynek a kiinduló pontját nem ismerem, de könnyen látható, hogy merre menjünk tovább a hegy csúcsa felé.
Az erdei úton majdnem a csúcsig tudunk menni. A csúcs alatt kb. 150 m-re kell róla letérni és elindulni meredeken a hegy teteje felé. Ezt sem lehet eltéveszteni. Fönn a csúcson olyan érzés fogott el, hogy nem is a csúcson vagyok, a magassági kõtõl kb. 50 m-re talán még magasabban lévõ köveket látni.
A Muzsla csúcsáról alig van kilátás. Így õsszel, tél elején még csak-csak látszanak a fák ágai között a környezõ hegyek, de tavasszal és nyáron valószínûleg eltakarják a kilátást a lombok.
Az aktiválás sikerült, a magassági kõ alkalmas helynek bizonyult a rádió és az egyebek elhelyezésére. Egy, a kõ melletti letört nagy ág pedig megtartotta az antennát.
Lefelé megkerestem a piros háromszöggel jelzett utat. Az út egy viszonylag keskeny, néhol nagyon nehezen vagy szinte egyáltalán nem járható ösvény, amely szinte egyenesen megy le a hegyrõl. A jelzés sokszor eltûnik (vagy csak én nem találtam meg) és néhol elég nehezen járható. Kb 30 m-re ér ki az erdõbõl attól az úttól, ahol elindultunk fel a hegyre. Mindenképpen javaslom, hogy ne a jelzett úton induljon el az, aki ennek a hegynek a megmászását tervezi be. A Muzsla tervezettnél hosszabbra sikerült aktiválása után rövid idõre mentünk csak fel a Galyára, ahol már naplemente után kezdtem meg az aktiválást és pakoltam össze a sötétben.


Jólesõ fáradtsággal indultunk vissza. A Muzsla nagy élmény volt, tavasszal érdemes lesz ide visszatérni.


Utolsó módosítás: 2006-12-17 20:13

(9 megtekintés)