Tót-hegyes és Óvár

ha2vr, HA2VR - 2006-12-29
A túrában résztvevő rádióamatőrök: HA2VR


Érintett SOTA csúcsok:
  EM-005 - Tót-hegyes (Mátrakeresztes, 815 m ASL); QRA: JN97VU99, 8 pont
  EM-009 - Óvár (Pásztó, 753 m ASL); QRA: JN97VW70, 6 pont, HAFF-031


Mai napra a Mátra szépségei közül kettõt iktattam be. A Tót-hegyesre Gyöngyösoroszi Károlytáró lakótelep felöl mentem fel.


Az út kellemes, nem nehéz terep, bár gyengén havas volt. Közvetlen a csúcs alatt kell rátérni a zöld háromszögre, amely felvisz a gyönyörû kilátást nyujtó Tót-hegyesre.
Mielõtt a kilátásban gyönyörködhettem volna, egy bokor alatti elforduláskor kiesett a hátizsákból a 7 megás sugárzó egy része. Ennek keresésével töltöttem kb. 10 percet, de szerencsére megtaláltam és nem kellett lemondanom a 40 m-es összeköttetésekrõl. Távolban a Galya a Tót-hegyesrõl. Az aktiválás végére a köd kezdett leereszkedni, szerencse, hogy a fotókat elõbb készítettem.
A második aktiválásra a Tót-hegyesen döntöttem az Óvár mellett. Mátrakeresztesrõl indultam fel. Az út az elején egészen jónak látszott, bár a szintvonalakból egyértelmû volt, hogy valahol még le kell küzdenem pár száz méter magasságot. Nos ez be is következett. A csúcsra nem vezet jelzett út, így toronyiránt indultam el ott, ahol úgy éreztem, ezt kell tennem.
A hegy oldalából nyílik csak kilátás a környezõ tájra. Aki fotózni szeretne, útközben tegye, mert ahogy Gábor (HG1DTQ) is írta, a csúcsról nem lehet kilátni szinte semerre.
A feljutás talán az egyik legnehezebb volt az eddigi aktiválásaim közül. Alaposan kivette az energiámat a meredek hegyoldal és az úttalan út. Ilyen köveken kellett felküzdeni magam. A csúcson egy valamikori kilátó emelvény romjai láthatóak, amely kiváló helynek bizonyult a vertikális antenna telepítéséhez. 40 m-en jól jöttek az állomások, 2m-en sajnos egy árva összeköttetést sem tudtam csinálni, senki sem hallott meg. Mivel az idõ már kezdett késõre járni, így sietõsre kellett vennem az aktiválást, hogy még a sötétedés elõtt leérjek a hegyrõl Mátrakeresztesre.


Szép volt ez a mai nap (is). Aki az Óvár meghódítására tör, javaslom, inkább reggel, pihenten kezdje.


Utolsó módosítás: 2006-12-30 15:33

(6 megtekintés)